Stopala su vam stalno hladna iako imate dobru obuću? Riješite se loše cirkulacije za samo 20 minuta

0
Radiosarajevo.ba
Stopala su vam stalno hladna iako imate dobru obuću? Riješite se loše cirkulacije za samo 20 minuta

Mnogi imaju problema sa lošom cirkulacijom, koja kad se ukombinuje sa sjedećim tipom posla, dovodi do konstatnog osjećaja hladnoće u nogama.

Problem slabe, tj. loše cirkulacije može da se riješi minimalnim ulaganjem truda u vježbe za koje je potrebno svega 15 do 20 minuta dnevno uz malo gimnastike koja je vrlo pogodna za širenje i sužavanje krvnih sudova.

Da, mnogi od nas skoro pa sve svoje radno vrijeme provedu u sjedećem položaju, ali to ne mora da bude tako. Savjetuje nam se da ustanemo, da prošetamo, razdrmamo malo naša stopala, a evo kakve vježbe se preporučuju i kao jutarnja rutina ili dobra gimnastika za slobodno vreme.

Hamdija Fejzić najavio kandidaturu za nezavisnog načelnika općine Srebrenica

Prvo što nam se savjetuje da uradimo kada ustanemo je petominutno masiranje akupunkturnih tačaka. Počnite od ušnih školjki, preko resica, a završite na člancima i listovima, ta uputstva vrlo lako mogu da se pronađu, mada instinktivno već znamo gdje nam prija masaža. Takođee, stručnjaci preporučuju i nekoliko vježbi kojima se poboljšava cirkulacija i rješava osećaj hladnoće u stopalima.

Prvo istezanje, pa razgibavanje

Čim se probudite ujutru, nemojte odmah skakati iz kreveta, nego se dobro protegnite. Istezanje ruku i nogu, a zatim cijelog tijela idealan je početak dana, nakon čega možete ustati iz kreveta i preći na razgibavanje svojih zglobova.

Problem hladnih nogu: Četiri najčešća uzroka i kako izliječiti

Uhvatite svoje šake i vrtite da razgibate zglobove, a stopala vrtite na vrhocima prstiju. Nakon toga, također dok stojite, stanite na prste i spuštajte se na pete osjećajući mišiće kako se zatežu.

Posvetite pažnju i svom vratu tako što ćete okretati glavu nalijevo pa nadesno brojeći do 10, a zatim vrtite glavu u krug. Na kraju, spustite glavu skroz na prsa i pustite da vam težina glave iskrcka malo vrat.

Peta, prsti

Ove vježbe se svi sjećamo iz osnovne škole, a podrazumijeva naizmjenično podizanje peta i prstiju, čime se pumpa krv u stopala kada osjećate utrnulost ili hladnoću u stopalima.

Ovo je odlična vježba za one kojima se stopala smrznu dok sjede na poslu, a evo kako se pravilno radi: sjedite na stolicu uspravno, a zatim podignite prste u vazduh dok vam pete ostaju prilepljene na pod. Zatim podignite pete dok prsti ostaju pri podu, a vežbu završite ljuljanjem s peta na prste.

Stopala u smeru kazaljke na satu
Dok sedite uspravno na stolici, savetuje se da okrećete stopala u smeru kazaljke na satu bar 10 puta što povećava dotok krvi u stopala i poboljšava fleksibilnost.

Preporučuje se fizička aktivnost

Hodanje je, kako tvrde stručnjaci, jedna od boljih vježbi za lošu cirkulaciju i nije loše da počnete sa laganim šetnjama dva tri puta sedmično. Pored hodanja, plivanje se i te kako preporučuje, posebno onima koji žele da vežbaju bez opterećenja.

Joga je u posljednje vrijeme vrlo popularna vježba koja zahtjeva kontrolu disanja i tako povećava dotok krvi u mišiće i poboljšava cirkulaciju. Biciklizam je također odličan način da dođete do zdrave, normalne cirkulacije i da se riješite hladnih stopala, dok ples možda nije stvoren za svakodnevno pratkikovanje, ali je odličan za poboljšanje cirkulacije u celom telu, piše Žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak