Starinski kolač po novom receptu: Ne trebate paliti rernu da napravite ovaj neodoljivi desert

0
Radiosarajevo.ba
Starinski kolač po novom receptu: Ne trebate paliti rernu da napravite ovaj neodoljivi desert

Najbolji su bakini kolači, zar ne? Samo se oko njih treba malo više potruditi... sitno sjeckati orahe, spretno i brzo zamiješati sastojke za prhko tijesto, oprezno razvlačiti kore, strpljivo "ćuliti" uz rernu dok se kolač polako peče...

Moderne poslastice se prave puno brže, često uz korištenje instant sastojaka poput šlaga i pudinga iz vrećice, mljevenog keksa, gotovih krema i smjesa za biskvit. Na vremenu se, uz savremene recepture, može itekako uštedjeti, ali istovremeno se najčešće gubi na ukusu, piše Slobodna Dalmacija.

Srećom, postoje recepti koji su negdje između pa spretno spajaju starinske recepte i moderna vremena, a ovo je jedan takav. Riječ je o novoj, bržoj verziji poznate italijanske slastice torta della nonna, odnosno bakina torta. Već smo vam o njoj pisali, podsjeća na čupavu pitu od prhkog tijesta punjenu kuhanom kremom. Prema ovom receptu, s tijestom se ne morate puno gnjaviti, odglumit će ga smjesa keksa i maslaca kakvu koristimo za cheesecake.

Edin Džeko na svoj način odgovorio svima koji mu govore da je star

Krema je ipak ona prava, kuhana, starinska - oko nečeg se ipak morate barem malo potruditi. 

Želite li se okusom što više približiti originalu, za dekoraciju koristite tostirane pinjole. Ako ih nikako ne uspijete nabaviti, koristite bademe ili orahe. 

Sastojci

Kora:

  • 350 g mljevenog keksa
  • 170 g otopljenog maslaca

Krema:

  • 500 g mlijeka
  • 5 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 50 g kukuruznog škroba
  • ekstrakt ili mahuna vanilije (ili vanilin šećer)
  • korica cijele narandže i limuna

Dekoracija:

  • tostirani pinjoli
  • šećer u prahu

Priprema

Žumance miksajte sa šećerom i škrobom dok smjesa ne postane glatka.

Mlijeko zagrijte na laganoj vatri zajedno s korama citrusa i sjemenkama mahune vanilije. Vruće mlijeko prelijte preko smjese od jaja, dobro promiješajte i vratite na vatru te nastavite kuhati uz miješanje dok se ne zgusne.

Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, a kako se ne bi stvorila korica, prekrijte kremu prozirnom folijom.

Za koru pomiješajte keks i otopljeni maslac pa 3/4 smjese prebacite na dno kalupa za torte promjera 22 ili 24 cm, prethodno obloženog papirom za pečenje.

Obložite dno i stranice kalupa i ostavite koru oko pola sata u frižideru da se ohladi i stisne.

Na koru nanesite kremu, zagladite joj površinu pa po njoj rasporedite ostatak smjese keksa i maslaca, vrh pospite pinjolima i ostavite da odstoji u frižideru oko 2 sata.

Pospite šećerom u prahu i poslužite. Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak