Lagani ljetni kolač bez puno muke: Napravite tiramisu sa limunom
![Lagani ljetni kolač bez puno muke: Napravite tiramisu sa limunom](https://storage.radiosarajevo.ba/article/556428/871x540/1600x1200-f2b21938-64bc-11eb-9498-0242ac130010.webp?v1723218982)
Tiramisu je jedna od omiljenih poslastica u svijetu, a u ovoj verziji predstavlja savršeno ljetno osvježenje koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Italijanska poslastica, koja je svoju popularnost postigla u klasičnoj verziji, može biti pripremljena i sa voćnim sastojcima kao što je limun, a recept prenosimo u cijelosti. Limun dodaje posebnu notu kolaču, a ukus će vas oduševiti.
Sastojci
![Petak navečer u Sarajevu: Topla ljetna noć i živopisna atmosfera na ulicama grada](https://storage.radiosarajevo.ba/article/556453/300x185/sarajevo-petak-nocna-aug2024-akrsa-7.jpg?v1723231329)
Petak navečer u Sarajevu: Topla ljetna noć i živopisna atmosfera na ulicama grada
300 grama piškota
400 grama marskapone sira (zamjena: svježi kravlji sir)
500 ml slatkog vrhnja za šlag
tri kašike šećera
četiri kesice šećera od vanile
sok od jednog limuna
naribana korica limuna
aroma limuna (po želji)
Priprema
U manji lonac stavite tri kašike šećera, dvije kesice šećera od vanile, oko 200 ml vode, aromu limuna (po želji) i iscjedite sok od limuna. Miješajte sirup i kuhajte ga na laganoj vatri deset minuta, pa ohladite.
Krema se pravi tako da sir i šećer izmiksate, te dodate preostale kesice šećera od vanile i limunovu koricu. U dobivenu smjesu dodajte 500 ml tučenog slatkog vrhnja.
U posudu počnite redati piškote, te ih premažite ohlađenim sirupom. Na poredane piškote namažite dobijenu kremu i redajte sastojke do ne potrošite sve.
Po vrhu naribajte koricu limuna i ostavite da se hladi barem dva sata.
Prijatno!
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.