Lagani ljetni kolač bez puno muke: Napravite tiramisu sa limunom
Tiramisu je jedna od omiljenih poslastica u svijetu, a u ovoj verziji predstavlja savršeno ljetno osvježenje koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Italijanska poslastica, koja je svoju popularnost postigla u klasičnoj verziji, može biti pripremljena i sa voćnim sastojcima kao što je limun, a recept prenosimo u cijelosti. Limun dodaje posebnu notu kolaču, a ukus će vas oduševiti.
Sastojci
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
300 grama piškota
400 grama marskapone sira (zamjena: svježi kravlji sir)
500 ml slatkog vrhnja za šlag
tri kašike šećera
četiri kesice šećera od vanile
sok od jednog limuna
naribana korica limuna
aroma limuna (po želji)
Priprema
U manji lonac stavite tri kašike šećera, dvije kesice šećera od vanile, oko 200 ml vode, aromu limuna (po želji) i iscjedite sok od limuna. Miješajte sirup i kuhajte ga na laganoj vatri deset minuta, pa ohladite.
Krema se pravi tako da sir i šećer izmiksate, te dodate preostale kesice šećera od vanile i limunovu koricu. U dobivenu smjesu dodajte 500 ml tučenog slatkog vrhnja.
U posudu počnite redati piškote, te ih premažite ohlađenim sirupom. Na poredane piškote namažite dobijenu kremu i redajte sastojke do ne potrošite sve.
Po vrhu naribajte koricu limuna i ostavite da se hladi barem dva sata.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.