Starinska poslastica: Recept za kolač "na čaše" s jabukama, grizom i orasima

0
Radiosarajevo.ba
Starinska poslastica: Recept za kolač "na čaše" s jabukama, grizom i orasima

Ako ste se zaželjeli jednostavnih i ukusnih kolača kojima ćete se malo zasladiti uz šolju kafe ili čaja, ili za iftar, napravite ovaj starinski biskvit s jabukama, orasima i grizom.

Popularni recept "na čaše" garantira laganu i brzu pripremu za koju vam treba obična čaša od jogurta zapremnine 2 decilitra.

Rezultat je odličan kolač koji po želji možete nadopuniti čokoladnom glazurom ili premazom od pekmeza ili pak uživati u njemu bez ikakvih dodataka.

Semir Halilović podnio ostavku na poziciju ambasadora BiH u Kataru: Poslao pismo Denisu Bećirović

Sastojci:

  • 2 velika jaja
  • 2 velike jabuke
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša oštrog brašna
  • 2 čaše mljevenih oraha
  • 1 čaša griza
  • 1 čaša ulja
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Jabuke ogulite i naribajte. U jednoj posudi dobro promiješajte brašno, prašak za pecivo, griz i orahe.

U drugu posudu ubacite jaja i šećer pa miksajte oko pet minuta, sve dok smjesa ne postane gusta i svijetložuta.

Recept koji morate isprobati: Čoko-raj torta se sprema za 15 minuta i od samo četiri sastojka

Zatim malo po malo dodajte ulje miksajući na manjoj brzini. Dodajte mješavinu iz prve posude, sve dobro sjedinite i naposljetku umiješajte naribane jabuke.

Kalup za pečenje namažite masnoćom i pospite s malo oštrog brašna - ili stavite papir za pečenje.

Ulijte smjesu, lagano je rasporedite kuhačom ili špatulom. Pecite kolač u rerni prethodno zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni oko 30 minuta.

Kada se kolač odvoji od rubova kalupa, čačkalicom ili nožem provjerite je li pečen u sredini.

Ako na njima nema vlažnih ostataka smjese, izvadite kolač iz pećnice i pustite ga da se ohladi do kraja, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak