Stari indijski trik za rashlađivanje kuće: Hladniji dom bez klime i ventilatora za svega par minuta

7
Radiosarajevo.ba
Stari indijski trik za rashlađivanje kuće: Hladniji dom bez klime i ventilatora za svega par minuta

Dok se borimo s ljetnjim vrućinama i sparinom kad je oblačno, često posežemo za klima-uređajima i ventilatorima kako bismo rashladili svoje domove, što se odražava na mjesečni račun za struju.

Međutim, postoji drevni indijski trik koji može rashladiti vaš dom za samo nekoliko minuta, bez potrebe za električnim uređajima. Ovaj trik koristi prirodne zavjese i vodu kako bi stvorio osvježavajuću atmosferu u vašem domu.

U Indiji, gdje temperature idu i do pedeset stepeni, a U Delhiju je 29. maja izmjerena upozoravajuća brojka od čak 52,9°C, ovaj trik se koristi vijekovima, piše Krstarica.

Salkić: 'Stevandiću, ovo je istina koju namjerno zaobilazite. Dok smo živi pričat ćemo o zločinima'

Tradicionalna metoda sa zavjesama od vetivera

Vetiver je biljka koja se vijekovima koristi u Indiji zbog svojih prirodnih rashladnih svojstava. Indijci su razvili metodu koja uključuje postavljanje zavjesa napravljenih od vlakana vetivera na otvore u kući – vrata i prozore. Kada se ove zavese prskaju vodom, one hlade vazduh koji prolazi kroz njih, stvarajući prijatnu i osvježavajuću atmosferu unutar doma.

Kako primijeniti ovaj trik kod kuće

Nabavite zavjese od prirodnih materijala: Iako vetiver nije svuda dostupan, možete koristiti zavjese od bambusa ili drugih prirodnih materijala.

Postavljanje: Postavite ove zavjese na prozore i vrata koja su izložena direktnom sunčevom svjetlu.

Prskanje vodom: Redovno prskajte zavjese hladnom vodom tokom najtoplijih dijelova dana.

Uživanje u hladnoći: Kako voda isparava, vazduh postaje prijatno hladan i vlažan, donoseći osvježenje bez upotrebe električnih uređaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak