Šta jesti za doručak i kako spriječiti osjećaj gladi tokom dana?

0
Radiosarajevo.ba
Šta jesti za doručak i kako spriječiti osjećaj gladi tokom dana?

Više puta smo čuli to kako je najbitniji obrok tokom dana doručak, a iako se malo govori o tome šta bismo trebali jesti za doručak novo istraživanje kazalo je šta bismo to trebali jesti ujutro kako bismo apetit držali pod kontrolom.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazalo je da doručak bogat proteinima može pomoći u smanjivanju osjećaja gladi tokom dana.

Preskakanjem doručka ili ukoliko doručkujete slatke žitarice može dovesti do kontraregulatornog ritma, što će izazvati nestrpljivost do sljedećeg obroka i osjećaj gladi.

Udes na Stupu: Učestvovala tri automobila

Na ovaj način lako može doći i do prejedanja, što svakako nije dobro za naše zdravlje.

Hrana koja je bogata proteinima stvara osjećaj sitosti, a može i smanjiti osjećaj gladi tokom dana.

"Doručak bogat proteinima utječe na želju za hranom kasnije tokom dana, kada je veća vjerovatnoća da će ljudi konzumirati grickalice s visokim sadržajem masti ili šećera.

Namirnice koje trebate zaboraviti nakon 40. godine

Ovi podaci sugerišu da je doručak bogat proteinima jedna od potencijalnih strategija za spriječavanje prejedanja i poboljšanje kvaliteta ishrane", navodi se u istraživanju, a prenosi Magazin novosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak