Sok od zove pravi je izbor za osvježenje ovog ljeta

Radiosarajevo.ba
Sok od zove pravi je izbor za osvježenje ovog ljeta

Svi oni koji su odlučili od ovog ljeta krenuti sa zdravom prehranom, sigurno su odlučili dati prednost i domaćim sokovima. Ruža, drijen, malina i kupina spadaju u uži izbor naših domaćica, ali sigurno je zova omiljena biljka za izradu domaćeg soka.

Sastojci:

50 cvjetova zove

4 kesice limuntosa

2 limuna

5 l vode

5 kg šećera

Priprema:

1. Cvjetove zove brati na mjestima gdje nema saobraćaja. Lagano cvjetove oprati, staviti u dublju šerpu, dodati limuntos i narezani limun. Vodu prokuhati i preliti preko zove, poklopiti i ostaviti na hladnom mjestu 24 sata uz povremeno miješanje.

2. Nakon 24 sata kroz gazu procijediti i dodati šećer, miješati da se šećer rastopi.

3. Flaše dobro oprati i nasuti sok. Uzeti veću šerpu, na dno staviti kuhinjsku krpu i poredati flaše, ali da se međusobno ne dodiruju. Sipati hladnu vodu do 2/3 flaša i zagrijavati na laganoj vatri. Vrijeme pasterizacije računa se od momenta kada je voda uzavrela. Tada treba smanjiti temperaturu i lagano kuhati 30-ak minuta. Skloniti posudu sa šporeta i boce vaditi kada se voda ohladi, a potom posušiti i spremiti na hladno mjesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak