Sok od ove namirnice čuva jetru i mozak, snižava pritisak i holesterol

1
Radiosarajevo.ba
Sok od ove namirnice čuva jetru i mozak, snižava pritisak i holesterol

U posljednje vrijeme, sve veći interes javnosti privlači se prema jednom prirodnom napitku koji se pokazao kao pravi dragulj za zdravlje - sok od cvekle.

Ovaj osvježavajući napitak ne samo da osvaja nepce svojim bogatim okusom, već donosi i niz zdravstvenih prednosti koje su podržane brojnim istraživanjima.

Sok od cvekle, koji se može konzumirati svjež ili u kombinaciji s drugim voćem ili povrćem, postao je poznat po svojim impresivnim sposobnostima održavanja zdravlja srca i tijela. Bogat je hranjivim tvarima poput vlakana, folata, kalija i antioksidansa, što ga čini izvrsnim dodatkom svakodnevnoj prehrani.

Saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Stvorene gužve na ovoj dionici

Jedna od ključnih prednosti ovog napitka je njegova sposobnost snižavanja krvnog pritiska. Meta-analiza provedena 2022. godine pokazala je da nitrati prisutni u soku od cikle mogu značajno sniziti sistolički krvni pritisak kod osoba s hipertenzijom.

Osim toga, istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje soka od cikle može poboljšati izdržljivost tokom vježbanja te čak povećati snagu mišića kod osoba sa zatajenjem srca.

Idealna za post: Znate li šta je Nabeez voda?

No, koristi soka od cikle ne zaustavljaju se samo na zdravlju srca. Antioksidansi prisutni u ovom napitku, poput betalaina, mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, dok folat podržava zdravlje jetre i smanjuje rizik od prijevremenog poroda.

Unatoč svim tim prednostima, važno je napomenuti da sok od cvekle nije za svakoga. Osobe s tendencijom niskog krvnog pritiska ili problemima s bubrežnim kamencima trebaju biti oprezne pri konzumaciji ovog napitka.

Uz to, sok od cvekle može se kombinirati s drugim voćem i povrćem kako bi se ublažio njegov intenzivan okus. Dodavanje sastojaka poput jabuke, citrusa ili mente može poboljšati ukus dok se i dalje osigurava unos vrijednih hranjivih tvari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak