Sočni kolač bez mlijeka i jaja: Od jednostavnih sastojaka do najukusnije poslastice

0
Radiosarajevo.ba
Sočni kolač bez mlijeka i jaja: Od jednostavnih sastojaka do najukusnije poslastice

Kombinacijom jednostavnih sastojaka dobit ćete predivan kolač za koji vam nisu potrebni ni mlijeko ni jaja.

Malo brašna, oraha, pekmeza, keksa i čokolade čine ovaj kolač u isto vrijeme veoma ukusnim, a laganim za pripremu.

Biskvit

Ima se, može se: Pogledajte koliko je plaćen najskuplji automobil koji je ove godine uvezen u BiH

  • 400 ml vode
  • 13 kašika šećera
  • 13 kašika brašna
  • pet kašika mljevenog ili blendiranog lješnika (mogu i orasi)
  • dvije pune kašike kakaoa
  • tri kašike bilo kojeg pekmeza
  • 100 gr posnog mljevenog keksa
  • četiri kašike ulja
  • jedna kašika sode bikarbone

Fil

  • 125 gr omekšalog margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • 200 gr posnog mljevenog keksa
  • 100 gr kakao krem table
  • 100 gr pečenog blendiranog ili mljevenog lješnika (mogu i orasi)
  • 200 ml soka od pomorandže

Glazura

  • 100 gr kakao krem table
  • dvije kašike ulja

Priprema

U veću činiju sipati toplu vodu i šećer, pa promiješati.

Dodati pekmez, keks, kakao, ulje i mljeveni lješnik i sve dobro izraditi. Dodati brašno i sodu bikarbonu i dobro sve izmiješati, prenose Domaći recepti.

Istresti u podmazan ili obložen pleh 33x23cm i staviti da se peče u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta, zavisi od vaše rerne.

Kada se ispeče staviti papir za pečenje preko i pritisnuti malo jer sredina hoće malo da se izdigne.

Peškiri su nakon pranja grubi i ne mirišu? Evo gdje pravite grešku, uz ovaj trik će biti mekani

Taj dio možete i odsjeći nožem da poravnate.

Za fil umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu, dodati keks, umutiti.

Zatim dodati blendirani ili mljeveni lješnik kao i kakao krem tablu, pa sipati sok.

Umutiti sve zajedno. Mutiti oko minut, da postane mazivo.

Čokoladni kolač gotov za 20 minuta: Ukus je fantastičan, a priprema prejednostavna

Na koru nanijeti cijeli fil, pa sve lijepo poravnati.

Otopiti kakao krem tablu sa dvije kašike ulja na laganoj vatri pa preliti kolač.

Ostaviti da se sve stegne pa poslužiti.

Prijatno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak