Sočne, brze i jednostavne: Domaće krofne po bakinom receptu
Izmamite svojim ukućanima danas osmijeh brzo i lako!
Priprema ove verzije tradicionalne domaće poslastice ne zahtijeva isuviše vremena, a obradovaće sve članove obitelji...
Sastojci:
750 g brašna
1 dl ulja
4 kašike šećera
jaje
žumance
1/2 l mlijeka
svjež kvasac, 40 g
malo soli
prah šećer
kesica vanilin šećera
ulje za prženje
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Najukusnije koje ste jeli do sad. Probajte punjene francuske prženice
Priprema
1. Kvasac rastopite u 1 dl toplog mlijeka s malo šećera i malo brašna i pustite da naraste.
2. Dok raste, umutite jaja s ostatkom mlijeka, šećera i malo soli, dodajte narasli kvasac, pa polako dodajite brašno i ulje uz stalno mješanje pjenjačom.
3. Ostavite tijesto na toplom da dvostruko naraste pa premijesite, razvucite ga na 1 cm debljine i čašom ili modlom vadite krofne.
4. Ostavite ih oko pola sata da još narastu, a zatim pržite u vrelom ulju.
5. Gornju stranu (naraslu) stavljajte u ulje.
6. Pospite ih prah šećerom u koji je dodat vanilin šećer. Po želji, špricem nafilujte džemom ili slatkim kremom.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.