Smijemo li popiti čaj iz kojeg nismo izvadili filter kesicu nakon 5 minuta?
Vruća šalica čaja lijepo grije, naročito zimi, a ovisno o vrsti njegovo redovito pijenje pridonosi i zdravlju.
Naprimjer, zeleni čaj može smanjiti upalu i zaštititi ćelije od slobodnih radikala, sagorijeva masti i pomaže u mršavljenju. Kamilica ne sadrži kofein i odlična je za opuštanje i smirivanje upale.
Čaj je izvor polifenola i lavonoida, jakih antioksidansa kojima se pripisuje povoljan učinak na zdravlje. Uz to, raznolikost čajeva i lakoća pripreme pridonijeli su njegovoj popularnosti.
Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje
Ali često svi radimo istu pogrešku - zaboravimo na vrijeme izvaditi kesicu. To nije zdravstveni rizik, možete ga i takvog piti ako vam ne smeta okus. Naime, neki su čajevi gorki ako ih predugo držite u vodi jer otpuštaju više polifenola tanina. Dok se kofein potpuno otopi nakon otprilike tri minute, tanini se jače otpuštaju u vodu nakon pet minuta.
Međutim, oni vežu kofein i tako smanjuju razbuđujući učinak čaja. Ali kako polifenoli imaju antioksidativni učinak, ne samo da vežu kofein nego vežu i vodu u crijevima pa se stoga mogu koristiti kao kućni lijek za proljev, piše Živim.
Čaj za zdravlje, ali i za vitkost: Pravi se od samo 5 sastojaka
Crni čaj je za to odličan - vrećica bi trebala stajati u vrućoj vodi oko 15 minuta kako bi se otopilo što više tanina. Savjetuje se ne stavljati šećer ni druga sladila jer mogu imati laksativni učinak. Ali ako čaj pijete radi užitka, a ne kao lijek, da biste dobili najbolji okus, kuhajte ga koliko je preporučeno.
Vrijeme kuhanja različitih vrsta čajeva:
-
- Zeleni čaj: 1-3 minute
- Crni čaj: 2-5 minuta
- Bijeli čaj: 2-3 minute
- Voćni čaj: 5-10 minuta
- Biljni čaj: 5-10 minuta
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.