Savjet o čaju pokrenuo 'rat' između Amerikanaca i Britanaca: Oglasila se i ambasada SAD

2
Radiosarajevo.ba
Savjet o čaju pokrenuo 'rat' između Amerikanaca i Britanaca: Oglasila se i ambasada SAD
FOTO: Pixabay / Crni čaj

Jedna američka naučnica je objavila studiju u kojoj tvrdi da je čaj bolji uz jedan neobičan sastojak, što je pokrenulo lavinu reakcija u Velikoj Britaniji, gdje je ovo piće veliki dio identiteta stanovništva.

Profesorica Michelle Francl je u svom istraživanju navela da bi čaj bio bolji uz - sol. Njena saznanja su dočekali 'na nož' u Velikoj Britaniji, te je stvar 'izmakla kontroli'. 

Njen savjet je ubrzo postao ogromna tema u Britaniji, zbog čega je reagovala čak i Ambasada SAD-a u Velikoj Britaniji.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

"Današnji medijski izvještaji o receptu američke profesorice za 'savršenu' šolju čaja doveli su našu posebnu vezu s Ujedinjenim Kraljevstvom u 'vruću vodu'. Čaj je eliksir zajedništva, sveta veza koja ujedinjuje naše nacije. Ne možemo mirno stajati dok takav skandalozan prijedlog prijeti samim temeljima našeg Posebnog odnosa.

Stoga želimo objasniti dobrim ljuduma Velike Britanije da nezamisliva ideja dodavanja soli nacionalnom napitku Britanije nije službena politika Sjedinjenih Američkih Država. I nikada neće biti.

Ujedinimo se u našem'natopljenom' zajedništvu i pokažimo svijetu da kada je riječ o čaju, stojimo kao jedno. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država će i dalje pripremati čaj na ispravan način - zagrijavajući ga u mikrovalnoj pećnici", objavili su iz Ambasade SAD. 

Treba spomenuti i historijski kontekst. Prije više od 250 godina, tačnije u decembru 1773. godine, kada su SAD bile britanska kolonija, povećani porez na čaj je završio takozvanom 'Bostonskom čajankom'. 

Ovo je bio jedan od najbitnijih događaja pred američki rat protiv kolonizatora iz Europe i, ultimativno, događaj koji je počeo proces stvaranja Sjedinjenih Američkih Država. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije