Sjećanje na masakr u Montrealu

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na masakr u Montrealu

Dana 6. decembra 1989., jedan je poludjeli mladić ušao u prostorije École Polytechnique u Montrealu. Prvo je ušao u jednu učionicu, razdvojio mladiće od djevojaka i pucao u devet okupljenih djevojaka, usmrtivši njih šest. Potom je krenuo dalje po fakultetu. Konačna bilanca: četrnaest mrtvih i deset ranjenih djevojaka te četiri ranjena mladića. Njegovo je ime bilo Marc Lepine i na kraju svog pohoda pucao je i sam u sebe.

Četrnaest žena koje su ubijene u masakru su Anne-Marie Edward, Anne-Marie Lemay, Annie St. Arneault, Annie Turcotte, Barbara Daigneault, Barbara Maria Klueznick, Genevieve Bergeron, Helen Colgan, Maud Haviernick, Maryse Laganiere, Maryse Leclair, Michele Richard, Natalie Croteau i Sonia Pelletier. Ove žene su postale simboli i tragične predstavnice nepravde prema ženama.

Lepine je tvrdio da se bori protiv feminizma. Nakon masakra, vlasti su pronašle i samoubilačku poruku u kojoj je bilo navedeno devetnaest prominentnih Kanađanki koje je poludjeli ubica označio kao feministkinje, a feministkinje su mu, tvrdio je, uništile život. Tehnički univerzitet je odabrao s razlogom: Lepine je bio uvjeren da djevojke koje studiraju za inženjersko zvanje, namijenjeno muškarcima, ne mogu biti drugo do feministkinje, a bio je bijesan jer on sam nije bio primljen na isti fakultet.

Ženske organizacije širom zemlje su organizovale bdenja, marševe i komemorativne skupove. Tragedija je prouuzrokovala povećanje podrške za edukativne programe i resurse usmjerene na smanjenje nasilja protiv žena.

Za Kanadu, taj je događaj doveo do oštrije kontrole naoružanja jer je Lepine imao legalno kupljen pištolj. Za ostatak svijeta, taj je događaj postao dan prisjećanja na nasilje koje žene diljem svijeta trpe. Dvije godine kasnije, 6. decembar se u Kanadi počeo obilježavati kao Nacionalni dan sjećanja i aktivnosti na problemu nasilja protiv žena.

Datum na koji se desio Montrealski masakr nalazi se unutar 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, te je korisno podsjetiti se na jedan od najužasnijih primjera nasilja nad ženama i mizoginije koji je svijet ikad vidio.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak