Sjajan trik: Nemojte bacati ljuske od kikirija - evo kako ih možete iskoristiti

0
Radiosarajevo.ba
Sjajan trik: Nemojte bacati ljuske od kikirija - evo kako ih možete iskoristiti

Kikiriki je omiljena grickalica mnogima, bilo da je riječ o užini kod kuće ili na poslu. Ali, šta uraditi s ljuskama koje ostanu nakon što se kikiriki pojede?  

Nemojte ih bacati, jer se mogu pretvoriti u pravi blagotvorni tretman za vaše biljke, s dvostrukim djelovanjem.

S jedne strane ljuske obogaćuju tlo azotom i predstavljaju izvrsno prirodno đubrivo, a s druge strane, ljuske od kikirikija čine tlo dreniranijim i smanjuju rizik od prekomjernog nakupljanja tečnosti, što bi moglo da ošteti biljku i uzrokuje truljenje korijena.

Ramo Isak se sastao s predstavnicom turske kompanije za proizvodnju naoružanja

Ako želite da nahranite tlo na prirodan način, dovoljno je samo posuti površinu zemlje tim ostacima. Postupak je sljedeći:

  • sve ljuske stavite u sredinu pamučne krpe
  • krpu savijete tako da u njoj budu sve ljuske i zgnječite je rukama kako bi te ostatke usitnili, a po želji možete to uraditi i oklagijom ili tučkom za meso
  • tako dobijeni grubi prah pospite direktno na tlo vaših biljaka ili vrta: tlo će ga upiti, izvlačeći iz njega veliku korist
  • ako imate veliku količinu, možete sačuvati ono što ostane u tegli ili kesici, spremno za iduće korištenje.

Ljuskama kikirikija možete pomoći i kod drenaže viška tečnosti u posudama vaših biljaka. Uzmite praznu saksiju i napravite "krevet" od ljusaka kikirikija na dnu: delovaće kao odvod. U tom slučaju nije potrebno da usitnite ljuske prije upotrebe jer bi se u protivnom poništio efekat drenaže koji želite da postignete. Stavite potom zemlju na ljuske. Ako želite, možete i smjenjivati ​​slojeve zemlje sa slojevima ljuski od kikirikija ili ljuske umiješati u zemlju, piše Krtsarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak