Šef BioNTecha: Naša vakcina djelovat će i protiv novog soja koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
Šef BioNTecha: Naša vakcina djelovat će i protiv novog soja koronavirusa

Šef BioNTecha Ugur Sahin rekao je da je uvjeren da je vakcina koja je njegova kompanija razvila zajedno s Pfizerom protiv COVID-19 učinkovita i protiv novog soja koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

On je za Bild TV rekao da će kompanija istražiti mutaciju tokom sljedećih dana, ali da gleda na cijelu stvar prilično razborito. 

"Već smo testirali vakcinu protiv oko 20 drugih varijanti virusa sa drugim mutacijama. Imunološki odgovor koji proizvodi naša vakcina uvijek je deaktivirao sve oblike virusa. Virus je sada malo više mutirao. Sada to moramo eksperimentalno testirati. To će potrajati oko dvije sedmice. Međutim, uvjereni smo da to neće bitno utjecati na mehanizam djelovanja", Ističe Sahin.

Novi soj otkriven u Britaniji pokazao se prilično zaraznim, ali britanske analize tvrde da ne izaziva teži oblik bolesti ili višu smrtnost. 

Zemlje širom svijeta zatvorile su granice za Veliku Britaniju u ponedjeljak zbog straha od širenja novog soja, što je izazvalo saobraćajni haos.

Sahin je govorio ubrzo nakon što je EU dala zeleno svjetlo za vakcinu Pfizera i BioNTecha. 

Dojam smirenosti šefa BioNTecha sličan je onom koji se mogao čuti i na konferenciji za novinare Svjetske zdravstvene organizacije, koja je upozorila da se ne diže panika jer se radi o normalnoj etapi evolucije pandemije.

Sahin je rekao da se još nije vakcinisao, ali da bi volio to učiniti. Važnije je, kazao je, da to urade njegovi zaposlenici kako bi mogli normalno nastaviti s radom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak