Sedam razloga zašto naše tijelo voli kuhani kukuruz

Radiosarajevo.ba
Sedam razloga zašto naše tijelo voli kuhani kukuruz

Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog dijela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka. No osim ugodnog i blagog okusa kukuruz ima vrlo bogata nutritivna svojstva. Planirate li porodici i prijateljima pripremiti kuhani kukuruz donosimo super recept i nekoliko super činjenica koje će vas sigurno razveseliti:

Nutritivna svojstva

Šoljica kuhanog kukuruza sadrži svega 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma.

Kukuruz ne sadrži holesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća.

Sadrži velike količine željeza i vlakana, folne kiseline te vitamina C, B6 i B9. Kuhani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli. 

Šoljica kuhanog kukuruza sadrži 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u mršavljenju.

Benefiti za zdravlje

- Smanjuje rizik od kardiovaskualrnih bolesti
- Smanjuje apsorpciju holesterola u tijelu
- Kontrolira dijabetes i hipertenziju
- Smanjuje mogućnost vraćanja hemoroida
- Regulira probavu
- Jača kosti
- Djeluje pozitivno na kožu i vid

Kukuruz je savršen dodatak jelima i salatama, a želite li maksimalno uživati u njegovom okusu donosimo najbolji recept za kuhani kukuruz, piše Zadovoljna.hr.

Recept za kuhani kukuruz

Sastojci:
- Kukuruz šećerac u klipu
- 100 g maslaca
- sol
- voda

Priprema:
1. U duboki lonac ulijte vode toliko da prekrije više od polovice, dobro je zasolite i ostavite da zakuha.
2. Klipove kukuruza ogulite i operite te ih ubacite u kipuću vodu
3. Kuhajte ih maksimalno 25 minuta te ih ostavite u toploj vodi do posluživanja

Posluživanje:
- Topli kukuruz dodatno zasolite po želji te klip namažite s malo maslaca

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak