Savjeti za najlakše ljuštenje, kuhanje i pečenje kestena: Ne morate se namučiti da biste uživali

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti za najlakše ljuštenje, kuhanje i pečenje kestena: Ne morate se namučiti da biste uživali

Počinje sezona pečenih kestena i sad ćemo se do mile volje nauživati tih slasnih jesenskih plodova. Otkrit ćemo vam nekoliko savjeta za pripremu kestena kako bismo vas uvjerili da to ne mora biti baš tako težak i mukotrpan zadatak kao što možda mislite.

Mnogi tvrde da je kuhanje najlakši način pripreme ovih plodova, jer sve što treba napraviti je staviti ih u lonac pun hladne, blago posoljene vode. Ako kesteni nisu naročito krupni, bit će gotovi već za pola sata.

I tada nastupa zahtjevniji dio zadatka - ljuštenje.

Požar u Sarajevu: Gorjeli boksovi na pijaci

Evo vam odmah mali trik: Ljuštenje će vam lakše poći za rukom ako kestene najprije, dok je još vruće, zamotate u vlažnu krpu i ostavite da odstoji tako zamotano nekoliko minuta.

Mnogi tvrde da je najukusnije kestenje pečeno na roštilju ali nekako sumnjamo da ćete samo zbog toga paliti vatru i stoga vam skrećemo pažnju da je za pripremu manje količine kestena zgodna i dobro zagrijana tava. Za ovu metodu bitno ih je prethodno zarezati (urezati 'plus'), a tavu treba pokriti i povremeno protresti.

Moderna vremena nose moderne metode pa je trenutno na cijeni i pečenje u mikrovalnoj pećnici. Za ovu metodu kestene treba zarezati, a mikrovalnu zagrijati na maksimalnu temperaturu. Kad počnu cvrčati gotovi su, a to se obično dogodi kroz pet minuta.

Pripremiti ih možete i u klasičnoj rerni, a za taj poduhvat najbolje ih je zarezati (urezati 'plus') i poprskati vodom. Rerna treba biti na maksimalnoj temperaturi, a vrijeme pečenja ovisi o veličini plodova, ali obično su gotovi za 10 do 20 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak