Savjeti stručnjaka: Ovo su savjeti za njegu suhe kože tokom zimskih dana

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti stručnjaka: Ovo su savjeti za njegu suhe kože tokom zimskih dana

Hladni i vjetroviti dani pravi su neprijatelji za kožu lica jer izazivaju brojne probleme poput crvenila, suhoće, zatezanja i drugih neprijatnosti.

Zbog nabrojanih posljedica u zimskom periodu, vrlo je važno pravilno njegovati kožu koje prodiru duboko u pore. Kao prvu pomoć navode se sljedeći savjeti: 

Hijaluronska kiselina

Vrlo je važno podsjećati ljepši pol koje su dobrobiti koje sadrži ova supstanca. Polisaharid prirodno se nalazi u našim ćelijama i pomaže održavanje optimalnog nivoa vlažnosti. Hijaluronska kiselina (HA) odgovara svim tipovima kože, ima važnu ulogu u zarastanju rana, ali se njen procenat smanjuje sa godinama. Odlična je kombinacija sa ostalim vitaminima i većinom poznatih sastojaka. Zaslužna je za glatkoću i produženi osjećaj hidratacije jer privlači molekule vode i do hiljadu puta veće težine od sopstvene. To je čini magičnim sastojkom koji će omogućiti zauvijek poželjan osjećaj mekane i hidrirane kože. Potražite formulacije koje sadrže najmanje jedan posto HA kako biste uz sebe imali maksimalno efikasan proizvod.

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Da li pijete dovoljno vode: Uštinite se i saznajte

Vitamin C

Vitamin C popularan je kao antioksidans, a njegova lokalna upotreba kroz primjenu seruma ili krema može uticati na poboljšanje teksture i tona kože. Upotreba seruma na bazi ovog vitamina jednom dnevno doprinosi tome da vaše lice bolje podnosi nepovoljne uslove i hladnoću, jer će ga vitamin C štititi od slobodnih radikala. Upotreba vitamina C pomoći će u zatezanju bora, jačanju tonusa i ujednačavanju tena. Ovaj sastojak poznat je po tome što je nestabilan pa je preporučljivo da potražite formule koje su dobro zaštićene i dolaze u tamnim pakovanjima.

Ceramidi

Neizostavne su gradivne jedinice kože, a čine približno 50 posto. To su zapravo lipidi, odnosno masnoće koje omogućavaju koži da djelimično propušta vodu što doprinosi njenoj jedrini i mekoći. Ujedinjeni sa ureom i holesterolom, oni zajedničkim snagama čuvaju vlažnost i onemogućavaju gubitak vode. Prisustvo ceramida u epidermisu obezbjeđuje kožnu barijeru čija je uloga prije svega zaštitna. Nedostatak ceramida izaziva perutanje, neprijatno zatezanje, svrab i suhoću. Korištenjem proizvoda koji u svom sastavu imaju ove čudesne lipide, ubrzaćete oporavak kože ukoliko je već došlo do oštećenja, a preventivnom upotrebom pružit ćete joj jedno od najboljih mogućih sredstava za njegu i zaštitu. Na smanjenje ceramida utječe prekomjerna upotreba agresivnih čistača kao i korištenje vruće vode tokom umivanja. Kreme sa ceramidima su nešto punije teksture pa je poželjno nanositi ih uveče zbog veće mogućnosti regeneracije i upijanja hranljivih sastojaka.

Skvalen

Ne bi ga trebalo miješati sa skvalenom koji je prirodni produkt naše kože i jedan od činilaca sebuma. On hidrira i štiti, a njegova količina tokom godina opada što dovodi do suhoće. U kozmetici se skvalen najčešće zamenjuje skvalanom, koji je stabilnija, hidrogenizovana verzija skvalena. Ova komponenta, koja je u suštini emolijentna mast, ne zapušava pore, ne masti već povećava sposobnost apsorpcije drugih hranljivih sastojaka iz krema i seruma. Pogodan je za sve tipove kože, a naročito suhu. Izuzetno je značajno koristiti ga tokom zimskih, vjetrovitih mjeseci budući da uspješno doprinosi očuvanju vlage, štiteći epitel od isušivanja i iritacije. Može se koristiti u jutarnjoj ili večernjoj rutini i izuzetno se brzo upija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak