Savjeti nutricioniste za pravilnu prehranu postača tokom ramazana

1
Radiosarajevo.ba
Savjeti nutricioniste za pravilnu prehranu postača tokom ramazana

Stigao nam je ramazan, najvažniji mjesec za sve vjernike islamske vjeroispovijesti, te iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica savjetuju sve postače kako da što lakše i kvalitetnije isposte ovaj mjesec i, svakako da, osim one duhovne, vjerske komponente, postignu i fizičku i mentalnu obnovu.

Čišćenje i detoksikacija tijela

"Preporuke za pravilnu prehranu postača u toku ramazana u suštini se ne razlikuju mnogo u odnosu na preporuke izvan tog mjeseca, ali naravno da u ovom mjesecu postoje i određene posebnosti vezane uz način prehrane postača pa samim tim prisutne su i neke specifičnosti vezane za prehrambene preporuke tokom ovog perioda. Osnovna prehrambena pravila su raznolikost, umjerenost i uravnoteženost unesenih namirnica. Ovi principi pravilne prehrane posebno su važni tokom mjeseca ramazana, kada se muslimani širom svijeta suzdržavaju od hrane i pića i poste od izlaska do zalaska sunca", ističe Maja Jonjić - Trifković, nutricionistica INZ-a.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Prije svega, treba napomenuti da tijelo postača tokom ovog mjeseca prilagođava svoj rad novonastaloj situaciji, tj. postu pa tako metabolizam postača usporava svoj rad, probavni sistem također odmara, omogućava se čišćenje i detoksikacija tijela te valja napomenuti da za rad osnovnih metaboličkih funkcija treba manje energije nego inače pa je i normalno da tokom mjeseca posta unosite količinski manje hrane nego inače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak