Prijedlog za današnji ručak: Sarmice od blitve i Indijanke za desert

Radiosarajevo.ba
Prijedlog za današnji ručak: Sarmice od blitve i Indijanke za desert
Nedjelja je, gladni ste i želite nešto ukusno i slasno?

Danas vam donosimo prijedlog za ručak i desert:

 

Sarmice od blitve

Potrebno:

-1 veza blitve, ili više
-400g faširanog mesa
-1 crni luk
-1 krompir
-50g riže
-so i biber

Priprema:

-U šerpi propržiti luk
-Dodati faširano meso i dinstati na laganoj temp.20ak min.
-U meso dodati rendani krompir i opranu rižu
-Dodati začine te doliti malo vode da prekrije meso
-Pustiti da vrije dok voda ne ispari,uz često miješanje da ne zagori
-Posebno blitvu obariti u posoljenoj vodi nekoliko min.(ja to radim jedno po jedno ,jer kad sve stavim skupa desi se da se listovi slijepe)
-Izvaditi blitvu iz vode te nožićem istanjiti gornji /početni dio lista ,lakše se mota
-Puniti smjesom svaki list i motati oblik sarme
-Slagati u nauljenu tepsiju te peći u zagrijanoj rerni na 200C oko 35-40 min
-Na pola tog vremena,izvaditi tepsiju iz rerne te nasuti smjesu od 300ml slane vode u kojoj je razmućeno 2 kašike pire paradajza i kašika brašna , vratiti u rernu da se dopeče
-Služiti s pavlakom na tanjiru

Indijanke

Potrebno:

-4 jaja
-150 g. sećera
-200 g. brašna
-1 prašak za pecivo

Fil
-600 ml. mlijeka
-2 pudinga od vanilije
-150 g. putera
-3 kašike sećera
-1 kašika vanilin ekstrakt
-Rastopljena čokolada

Priprema:

-Bjelanca umutiti mikserom pa dodati šećer
-Mutiti dok se ne dobije čvrst snijeg
-Dodati jedno po jedno žumance i neprestano mutiti
-U brašno dodati pr.za pecivo te ga dodati u jaja,lagano kašikom umiješati da sve sjedini
-Tijesto staviti u kesu ili špric te redati s razmakom manje kruškaste oblike po pek papiru.

Najbolje je suhom olovkom iscrtati forme po pek papiru, pa špricom nanositi tijesto,tada će svi biti isti kada se budu spajali
-Peći u zagrijanoj rerni samo 5 min.na 200C
-Pustiti da se malo prohlade pa ih lagano skidati s pek papira
-Prethodno pripremljeni fil staviti u špric te filovati jednu polovinu indijanke a drugom poklopiti (kao sendvič)
-Glazirati ili ukrasiti čokoladom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak