Recept za tortu čiji će vas okus vratiti u djetinjstvo

0
Radiosarajevo.ba
Recept za tortu čiji će vas okus vratiti u djetinjstvo

Iako je ovo službeno torta od sira, sir vjerovatno nećete ni osjetiti, pa je bez straha možete ponuditi i onima koji ne vole kolače sa sirom.

Pijane banane i preljev od karamela podsjetit će vas na torte s nekih davnih dječjih rođendana, a krema od sira posve je nenametljiva u ovoj kombinaciji i tek će istaknuti tople okuse ostalih sastojaka.

Digestivni keks možete zamijeniti graham krekerima, a umjesto ruma možete staviti liker od banane ili ipak sasvim izostaviti alkohol. U tom slučaju dodajte jednu čajnu kašiku ekstrakta vanilije i u kremu u banane.

Armin Gigović za Radiosarajevo.ba: Barbarez od prvog dana vjeruje u mene. Navijači su nam snaga

Sastojci za cheesecake s bananom i karamelom

Za koru:

  • 250 g digestivno keksa ili krekera
  • 80 putera

Za banane:

  • 2 kašike putera
  • ¼ šoljice smeđeg šećera
  • 3 zrele banane, narezane
  • 2 kašike ruma

Brzo i ukusno: Ovo je recept za, kažu, najjednostavniji kolač od palente

Za kremu:

  • 230 g krem sira
  • 1 šoljica smeđeg šećera
  • 2 kašike otopljenog putera
  • 5 velikih jaja
  • 1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
  • 1½ kašika ruma

Priprema 

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Namastite okrugli kalup razmjera 25 centimetara i izvana ga omotajte alufolijom.

2. Izblendajte keks da dobijete mrvice. Dodajte rastopljeni puter i promiješajte zajedno sa keksom pa utisnite u dno pripremljenog kalupa.

3. Pecite 12 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

4. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte puter i smeđi šećer, miješajte dok se ne otope pa dodajte banane, rum i vaniliju. Pirjajte samo minutu ili dvije, uz miješanje. Ravnomjerno rasporedite na biskvit od keksa i ostavite sa strane.

5. Za kremu od sira izmutite električnim mikserom krem sir da postane pahuljast. Dodajte smeđi šećer i miješajte dalje dok smjesa ne postane kremasta i glatka.

6. Dodajte puter i miksajte. Zatim umiješajte jedno po jedno jaje i dobro miksajte. Umiješajte vaniliju i rum i prelijte kremu od sira preko sloja banana.

7. Stavite kalup s tortom u veći i dublji pleh s vodom. Pecite 30 minuta na 250 stepeni. Zatim smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite još 30-40 minuta, dok se preljev malo ne napuše, a sredina ne prestane biti tekuća.

8. Izvadite iz rerne i vode i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Stavite u frižider najmanje 6 sati prije posluživanja, a najbolje preko noći.re

Prije posluživanja tortu prelijte omiljenim preljevom od karamela, piše Punkufer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak