Recept za najbržu i najmekšu gibanicu: Savršena kombinacija okusa i jednostavnosti
Ako ste ikad pokušali napraviti gibanicu (ili barem pročitali recept), znate kolika je to gnjavaža.
Sve one kore koje treba zgužvati pa umočiti u nadjev, zatim ocijediti pa redati u posudu za pečenje i sve one cake o preklapanju gornje kore... da čovjeka prođe volja, naročito ako ste pomalo gadljivi i grozna vam je pomisao na ručno gnječenje kora umočenih u smjesu sira i jaja.
Srećom pa postoje alternativni recepti. Prema ovom koji slijedi u nastavku, sve je puno brže gotovo i nema potreba dodirivati sirovi nadjev golim rukama. Glavni trik ove metode je u tome da se kore narežu na trakice i dodaju u nadjev, a potom se sve skupa u jednom potezu prebaci u posudu za pečenje.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Zaista lakše ne može.
U nastavku pročitajte recept za pripremu gibanice s feta sirom i jogurtom - baš je u njemu tajna naročite mekoće ove pite - ali ovu metodu možete isprobat s bilo kojim sastojcima za nadjev.
Gibanica s feta sirom
Sastojci
- 500 g kora za pitu
- 275 g grčkog jogurta
- 200 g fete
- 150 g mozzarelle
- 150 ml mlijeka
- 60 ml maslinovog ulja
- 4 jaja
- 3 režnja bijelog luka
- 2 tikvice
- vezica mladog luka
- sjeckani kopar
- sezam za posipanje
- so, biber
Priprema
Tikvice naribajte u sito pa ih ostavite da malo odstoje, a zatim istisnite tekućinu.
Otvorite pakovanje kora pa ga narežite škarama u trake. Bijeli luk zgnječite i dodajte ga maslinovom ulju, fetu izmrvite, kopar i mladi luk nasjeckajte.
Pomiješajte mlijeko s jogurtom i jajima, dodajte narezane kore, dodajte začine i dobro promiješajte. Smjesu prebacite u nauljeni lim posut brašnom pa poravnajte, a površinu pospite sezamom.
Pecite na 180 stepeni 55-60 minuta. To je to - Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.