Recept za Badnju večer: Bakalar na šibenski
Tradicionalno, dan uoči Božića ili Badnjak koji obilježavamo 24. decembra je bezmesni dan.
U mnogim porodicama koje obilježavaju božićne blagdane, Badnjak je dan kada se spremaju riblja jela, a vrsta ribe koja je posebno omiljena u Dalmaciji je bakalar.
U ribarnicama i bolje opskrbljenim prodavnicama može se kupiti suhi bakalar koji prije kuhanja iziskuje dva dana namakanja, a potom čišćenje od kostiju.
Dragan Bursać: Vulin stvara srpski svet na teritoriji BiH, a Trojka se češlja!
Danas je Badnji dan: Znate li otkud naziv Badnjak i kakvi su običaji
Srećom, na tržištu postoji i zaleđeni bakalar koji iziskuje mnogo manje truda.
Za Badnju večeru kojom će se večeras dočekati Božić, predlažemo vam deliciju koja se jede kašikom, a posebno je omiljena na području Šibenika - Brudet od bakalara.
Za pripremu i kuhanje potrebno vam je najviše dva sata.
Nadbiskup Vukšić: Gladni i obespravljeni i ovog Božića čekaju našu pomoć
Sastojci:
- oko pola kilograma bakalara
- oko pola kilograma krompira
- oko 200 grama tjestenine, po mogućnosti penne rigate
- glavica luka
- glavica bijelog luka
- konzerva paradajz pelata
- šalica nasjeckanog peršuna
- šalica maslinovog ulja
- šalica bijelog vina
- kašika meda
- lovorov list
- listići suhe kadulje ili neki drugi mediteranski začin
- sol, biber
Priprema:
Odledite bakalar i 10 minuta ga kuhajte u posoljenoj vodi s dodatkom bibera, lovora i začina. Isti je postupak i ako ste suhi bakalar namočili prije dva dana - skuhajte ga.
Najukusniji blagdanski kolačići: Trokutići sa lješnjacima
Vodu od kuhanja sa svim začinima sačuvajte, a bakalar očistite od kostiju i usitnite na komadiće.
Na maslinovom ulju prodinstajte nasjeckani luk. Kada postane proziran, dodajte komadiće bakalara pa kratko prodinstajte. Na to dodajte usitnjeni bijeli luk i najveći dio nasjeckanog peršuna (ostavite malo za dekoraciju).
Na ovu smjesu dodajte pelate, kratko propirjajte i poslažite krompir narezan na ploške. Sve prelijte vodom u kojoj se bakalar kuhao i ostavite da proključa.
Vanilin kiflice u verziji koju ćete jesti bez grižnje savjesti
Dodajte penne rigate i sačekajte da proključa. Dodajte kašiku meda, prelijte čašom bijelog vina i pustite da kuha na slaboj vatri još najmanje sat vremena, a može i dulje.
U slast!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.