Psihoterapeut otkrio zašto je dobro ako vas smatraju "čudnom i luckastom" osobom

0
Radiosarajevo.ba
Psihoterapeut otkrio zašto je dobro ako vas smatraju "čudnom i luckastom" osobom

Pomalo ste nesređeni, osebujni, luckasti i neobični.

U svijetu koji često preferira skladnost i ujednačenost, prihvaćanje ekscentričnosti može predstavljati izazov.

Ona je naime kvaliteta nekonvencionalnog i jedinstvenog ponašanja. Sjetite se samo nekih pojedinaca kroz historiju koji su živjeli i prikazivali se autentičnima. Ovaj ih je potez doveo do daljnjeg razvijanja kreativnosti, inovativnosti te otpornosti života.

Zatvoren jedan smjer na autoputu A1

U nastavku članka Sean Grover, američki psihoterapeut dokazuje zašto je savršeno u redu, pa čak i korisno biti ekscentrična osoba.

Šta tačno znači ekscentrično?

"Moja potraga za jasnoćom ovog izraza dovela me do niza isprepletenih, zbunjujućih i ponekad neujednačenih definicija.

Imate tetovaže? Stručnjaci otkrivaju da se razlikujete od drugih zbog ove tri osobine

Prema Oxfordskom rječniku, ekscentrična je osoba ona s nekonvencionalnim i pomalo čudnim pogledom ili ponašanjem. Definicija čudnog je zapravo odlazak iz uobičajenog ili očekivanog - objašnjava psihoterapeut Grover.

Autentičnost je vrlina

Istaknut ćete se i biti primijećeni ako ste autentični jer je manja vjerojatnost da ćete se pridržavati društvenih normi i očekivanja. Također, bit ćete oslobođeni strahova i anksioznosti o tome što drugi misle o vama. I dok nekima ekscentričnost bude u potpunosti prirodna i urođena, drugi s vremenom postaju takvi.

"Dobro starenje znači postati više ja, a manje biti zabrinut o mišljenjima drugih", rekao je više Louis Ormont, otac američke grupne terapije.

Drugim riječima, kvalitetno starenje donosi veću emocionalnu i psihološku slobodu. Manja je vjerovatnoća da ćete suditi drugima, a veća je vjerovatnoća da ćete pristupiti životu s otvorenošću, znatiželjom i pozitivom.

Tri znaka da ste ekscentrični

Bilo da znate da ste ekscentrični ili se propitkujete čitajući, evo nekoliko znakova koji upućuju da ste putu prema ekscentričnosti:

Ne zanima vas praćenje trendova - posljednja moda, muzički trendovi ili zabavne norme vas ne zanimaju. Slijedite svoje strasti, ravnodušni prema pritisku okoline.

Foto: Pexel: Ilustracija

Ne bojite se biti drugačiji - biti autentičan znači biti oslobođen od tuđih mišljenja. To znači da hodate ovim svijetom nesmetano i neovisno.

Privlačite mrzitelje - tužno, ali istinito. Neke osobe jednostavno ne vole biti u društvu ekscentrika. Možda zato što se osjećaju ugroženima od strane nekoga tko osporava njihove stavove i u suprotnosti je s društvenim norma. Umjesto urone dublje u svoju nutrinu propitkujući se za pravi uzrok svoje mržnje, radije će ići linijom manjeg otpora i krivnju usmjeriti na vas.

Voljeti sebe

Tri značajne prednosti biti ekscentričnom osobom su sljedeće:

  • Manje socijalne tjeskobe - što ste manje zabrinuti za društvene norme, manje ste zabrinuti zbog osuda ili odbijanja.
  • Veća razina udobnosti - istinski uživate biti u svojoj koži i ne zamarate se previše tuđim percepcijama ili kritikama.
  • Originalni mislilac - historija je prepuna ekscentričnih osoba koje su bile izuzetni vođe, izumitelji i umjetnici.

Stoga, kad vas neko nazove ekscentrikom, zahvalite mu, piše Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak