Promijenite rutinu i nećete zažaliti: Tri stvari koje morate znati ako želite bolje palačinke

0
Radiosarajevo.ba
Promijenite rutinu i nećete zažaliti: Tri stvari koje morate znati ako želite bolje palačinke

Ako ste spremni malo promijeniti uobičajeni recept po kojem pravite palačinke, mogli biste se ugodno iznenaditi.

Mnogi od nas palačinke prave po čistom automatizmu - pomiješamo sastojke, zagrijemo tavu i cijeli proces odradimo dok gledamo TV ili skrolamo po mobitelu.

No šta kad poželimo još bolje palačinke? Jer i to se mora dogoditi, naročito ako puno skrolate po društvenim mrežama gdje se svako malo neko pohvali kako su mu savršeno ispali palačinci... Tada se bacimo na istraživanje, pitamo iskusnije ili eksperimentišemo, a kako se ne biste morali gnjaviti, mi smo sve to odradili umjesto vas. 

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

Kako napraviti dobre palačinke

Prva stavka odnosi se na brašno. Odmjerite količinu koju inače koristite i tada od nje oduzmite kašiku do dvije. Samo ih vratite nazad u vrećicu. Zatim otvorite pakovanje škrobnog brašna pa onaj manjak pšeničnog brašna nadoknadite škrobnim. Još jedan detalj: sve dobro prosijte

Druga se stavka odnosi na sastojak koji će pomoći palačincima da postanu pahuljasti. Riječ je o sodi bikarboni. Dodajte je u brašno, najbolje čak i prije nego ga prosijete. Nemojte pretjerati, dovoljno je pola kašičice, u protivnom će palačinci imati okus koji podsjeća na sapun.

Čokoladna torta za početnike: Brzo se sprema, a okusa boljeg nema

I treća sreća, sastojak koji će pomoći sodi bikarboni da bolje odradi svoj posao, ali će također pomoći palačincima da postanu mekani (a može popraviti i okus) - mlaćenica (eng. buttermilk). U nedostatku će poslužiti i ovaj miks: pomiješajte mlijeko i vodu u jednakim omjerima i dodajte im malo limuna.

I to vam je to. Sretno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak