Prijedlog za iftar: Danas napravite šarenu dolmu
Ramazamnska i bajramska sofra nezamisliva je bez šarene dolme, iako se ovo jelo na našim prostorima priprema tokom cijele godine.
Donosimo vam recept kako je najlakše pripremiti.
Sastojci:
- 600 g mljevenog mesa
- šolja riže
- tri paradajza
- dvije tikvice
- tri paprike
- tri krompira
- glavica crvenog luka
- dva čehna bijelog luka
- kašičica soli
- kašičica bibera
- kašičica mješavine
- začina s povrćem
- 1 dl maslinovog ulja
- kašičica crvene paprike
- kašika paradajz pirea
- list peršuna
Priprema:
U šerpi zagrijati maslinovo ulje, dodati sitno sjeckani crveni i bijeli luk i mljeveno meso, pa dinstati na tihoj vatri. Dodati so, biber i začine i lagano promiješati. Meso pomiješati sa rižom i mljevenom paprikom. Tom masom puniti tikvice, paradajz i paprike te slagati u šerpu. Sve nauljiti i peći u rerni oko 30 minuta na 200 stepeni.
U slanoj vodi skuhati krompir, pa ga servirati kao podlogu šarenoj dolmi. Dolmu preliti sosom od paradajz pirea i dekorisati peršunovim listom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.