"Merhamet" u Bihaću dijeli iftare migrantima i socijalno ugroženim

0
Anadolija
"Merhamet" u Bihaću dijeli iftare migrantima i socijalno ugroženim
Anadolija / Regionalni Odbor Merhamet Bihać dijeli pomoć

Povodom mjeseca ramazana u Regionalnom Odboru Merhameta Bihać, realiziraju se brojne aktivnosti. Osim svakodnevne pripreme obroka za korisnike Javne kuhinje "Imaret“ planirani su i drugi sadržaji kojima se želi pomoći socijalno ugroženim građanima Unsko-sanskog kantona, ali i migrantima koji prolaze kroz ovaj dio Bosne i Hercegovine.

"Obzirom da je ramazan mjesec darivanja i milosti, već četranest godina za redom organizujemo akciju 'Iftar' kako bi potakli vjernike na darivanje i potpomaganje svojih komšija koje se nalaze u stanju socijalne potrebe u ovom mubarek mjesecu.

Pored iftara, nastojimo osigurati i dovoljno sredstava koje ćemo usmjeriti u kupovinu namirnica za pripremu prehrambenih paketa koje planiramo dijeliti postačima na području našeg kantona", kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Alen Prošić, direktor RO "Merhamet" Bihać.

Akcija za socijalno ugrožene

Akcenat je stavljen na dostavu iftara na kućne pragove onih građana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, ali i podjela jednog dijela paketa onima koji iftar preuzimaju lično u prostorijama RO "Merhamet" Bihać. Osim toga, cilj akcije je da se prikupi dovoljno sredstava za normalan rad Javne kuhinje "Imaret" koja funkcioniše u Bihaću i Cazinu.

Regionalni Odbor Merhamet Bihać dijeli pomoć - undefined

Anadolija: Regionalni Odbor Merhamet Bihać dijeli pomoć

"Već smo obišli neke gradove i podijelili pakete, ali s obzirom da je prva trećina ramazana već pri kraju, a odziv naših građana i privatnika ovoj akciji nije na nivou kakav smo očekivali, apelujemo još jednom i pozivamo ih da se uključe u ovu akciju i na taj način doprinesu realizaciji pomoći našim građanima kojima su potrebne osnovne životne namirnice", apeluje Prošić.

Tokom ramazana, "Merhamet" na području cijele BiH nastoji pojačati svoje aktivnosti. S tim ciljem je RO "Merhamet" Bihać proteklih dana primio kontigent pomoći koji je stigao iz sarajevske centrale. Radi se o donacijama Crvenog polumjeseca iz Republike Turske, zatim donacijama partnerske humanitarne organizacije "Helping Hands" i drugih partnerskih humanitarnih organizacija.

Pomoć migrantima u tranzitu 

U prvom dijelu humanitarne akcije, planirano je da se izvrši podjela oko 500 paketa socijalno ugroženim osobama na području Unsko-sanskog kantona i 20 tona robe kao interventne pomoći. Pored ovih aktivnosti, zajedno sa Crvenim križom USK RO "Merhamet" Bihać radi na zbrinjavanju migranata na području kantona.

Regionalni Odbor Merhamet Bihać dijeli pomoć - undefined

Anadolija: Regionalni Odbor Merhamet Bihać dijeli pomoć

"Radi se o humanitarnim aktivnostima koje naši donatori od nas zahtijevaju. Konkretno, radi se o američkoj organizaciji 'Catholic Relief Services' (CRS) koja nam je prvog dana ramazana dostavila 200 lanč paketa koje ćemo podijeliti migrantima, koji se nalaze u tranzitu", kaže Prošić.

RO "Merhamet" Bihać nema direktnu pomoć od IOM-a ili drugih međunarodnih organizacija koje rade s migrantima, već samo prosljeđuje donacije koje im donatori uruče. Sve ove akcije pomoći migrantima, neće se odvijati na uštrb socijalno ugroženih građana Unsko-sanskog kantona, ističu u RO "Merhameta" Bihać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije