Praznična trpeza: Pripremite male zalogaje

Radiosarajevo.ba
Praznična trpeza: Pripremite male zalogaje

Originalni francuski kanape sendviči bili su kriške hljeba pržene na maslacu samo sa slanim inćunom na njemu.

Danas se pod tim nazivom podrazumijevaju sva slana predjela koja imaju podlogu s dodacima na vrhu, veličine od jednoga ili dva zalogaja, a poslužuju se uz koktele ili aperitive.

Kanapei se pripremaju po vašoj želji, mogu biti topli ili hladni.

Obično se prave od svježeg hljeba, ali i od prepečenca, krekera... Kuhari savjetuju da ih ne pripremamo više od sat ili dva ranije jer se mogu osušiti i biti neukusni.

Uz pomoć modlica možete napraviti različite oblike. Svaki komad namažite puterom, a možete upotrijebiti i neki od svježih sireva. Probajte i maslac sa začinskim biljem. Različite vrste mesa, salama ili ribe obično stavljate na vrh te ukrašavate maslinama, krastavcima ili cherry paradajzom.

Nakon pripreme kanapee posložite na pladanj te prekrijte plastičnom folijom i držite na hladnom mjestu sve dok ih ne poslužite.

Nemojte zaboraviti i na mogućnost pripreme malenih zalogaja s lisnatim tijestom kada je sasvim dovoljno na izrezani oblik staviti komadić mocarele i krišku paradajza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak