Praktični savjeti kako ohladiti prostorije tokom nesnosnih vrućina  

0
Radiosarajevo.ba
Praktični savjeti kako ohladiti prostorije tokom nesnosnih vrućina  

Ljeto je već tu, a s njim su došle i ekstremne temperature. Održavanje vašeg doma hladnim trenutno je i više nego potrebno. Ekstremna vrućina može i uobičajene aktivnosti poput sjedenja na kauču ili pravljenja ručka učiniti nepodnošljivima i poremetiti san. Evo kako lakše pretrpjeti ovo apokaliptično vrijeme.

Hladan zrak i protok zraka

Otvaranjem prozora na suprotnim stranama kuće možete stvoriti propuh, odnosno protok zraka i lagani povjetarac koji oslobađa zarobljeni topli zrak i omogućuje ulazak hladnijeg zraka. Ovo je najučinkovitije kada su vanjske temperature niže nego u kući, što je obično preko noći ili u ranim jutarnjim satima.

Za stanove s prozorima samo na jednoj strani otvorite vrata i koristite ventilatore za cirkulaciju zraka, a otvaranje ventilacijskih otvora ili prozora u potkrovlju također može spriječiti zarobljavanje vrućeg zraka na gornjim spratovima.

Pogledajte atmosferu u Sarajevu noć uoči otvaranja SFF-a

Držite vrući zrak vani tokom dana

Držite prozore zatvorene, a roletne ili zavjese zatvorene i spuštene tokom dana, posebno na stranama okrenutim prema suncu. Ova praksa, uobičajena u mediteranskim zemljama, pomaže u održavanju vašeg doma hladnijim.

Koristite ventilator za pojačavanje povjetarca

Ventilatori su pristupačni i energetski učinkoviti za održavanje zraka u pokretu. Postavljanje ventilatora ispred otvorenog prozora može uvući hladniji zrak u prostoriju. Dodavanje kockica leda ispred ventilatora može dodatno ohladiti zrak. Međutim, izbjegavajte korištenje ventilatora kada temperature prelaze 35 °C, jer to može povećati toplinu.

Ograničite vruće aktivnosti

Smanjite upotrebu uređaja koji proizvode toplinu kao što su pećnice, štednjaci, perilice rublja i perilice posuđa. Odlučite se za hladna jela poput sendviča i salata. Isključite uređaje koji se ne koriste iz utičnice kako biste smanjili nakupljanje topline.

Ohladite se

Mlaki i hladni tuševi mogu sniziti tjelesnu temperaturu bez zadržavanja topline u tijelu, a nanošenje obloga leda ili boca s hladnom vodom na kožu također pruža trenutno olakšanje. Nošenje široke odjeće od prirodnih vlakana poput pamuka vam isto tako može pomoći da se rashladite.

Pronađite alternativni prostor

Ako vam kuća postane prevruća, razmislite o provođenju vremena u klimatiziranim javnim zgradama kao što su biblioteke, trgovine ili trgovački centri, piše Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak