Zbog ovoga nikada ne biste trebali prati prozore po ljetnim vrućinama

0
Radiosarajevo.ba
Zbog ovoga nikada ne biste trebali prati prozore po ljetnim vrućinama
Foto: Pexels / Ilustracija / Čišćenje prozora

Pogled na divan zalazak sunca mogu zasjeniti masne mrlje na staklenim površinama vaših prozora, a mnogi se ukućani odlučuju za njihovo čišćenje upravo tokom vrućeg ljetnog dana, i to najčešće zbog pogrešnih predodžbi o prednostima sunčeve svjetlosti u procesu sušenja.

Međutim, dok se čišćenje prozora po vrućem danu može činiti kao savršeno vrijeme za to, to je recept za katastrofu, piše portal Homes and Gardens. Pitate se zašto?

Prvo, kada čistite prozore na vruć dan, sredstvo za čišćenje ima tendenciju prebrzo ispariti. Kada se temperature penju iznad 20℃, brzina isparavanja može se udvostručiti, čineći gotovo nemogućim izbjegavanje čišćenja prozora bez tragova.

Saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Poginuo motociklista

Saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Poginuo motociklista

Drugo, intenzivna toplina od izravne sunčeve svjetlosti može uzrokovati širenje stakla, stvarajući rizik od njegovog pucanja ili lomljenja uslijed kontakta s hladnom otopinom za čišćenje. Ovaj toplinski šok sličan je polijevanju hladne vode u vruću staklenku.

A kada bi se onda trebali čistiti prozori?

"Preporučujem čišćenje prozora tokom hladnijih dijelova dana ili oblačnijeg vremena", rekla je Alicia Johnson, stručnjakinja za čišćenje iz kompanije Cleaning Green LLC, dodajući kako su optimalne temperature čišćenje prozora između 10 i 20°C.

Ne samo da to sprečava prebrzo isparavanje sredstva za čišćenje, već također smanjuje rizik od oštećenja prozora uslijed toplinskog stresa. Štaviše, puno je ugodnije za osobu koja čisti, što smanjuje žurbu i mogućnost pogrešaka, piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije