Mali kućni trik za rješavanje opekotina od sunca zabrinuo stručnjake

Radiosarajevo.ba
Mali kućni trik za rješavanje opekotina od sunca zabrinuo stručnjake

Mali trik za rješavanje opekotina od sunca koji je prošle godine objavila Cindie Allen-Stewart iz Teksasa, brzo se proširio svijetom i kod nekih izazvao oduševljenje, ali kod stručnjaka i potrebu da javno istupe te upozore kako bi njeno rješenje moglo imati i bolne neželjene posljedice.

Koliko kreme za sunčanje treba nanijeti da bi bili zaštićeni i koji faktor

Cindie je, naime, 2018. godine objavila savjet protiv opeklina od sunca. Post u kojem piše da joj je život spasila pjena za brijanje koju nakon sunčanja na tijelu drži oko 30 minuta, podijeljen je čak 230 hiljada puta, a brojni ljudi koji su isprobali trik tvrdili su da pali. 

Pjena za brijanje, piše Cindie, i to ona s mentolom, hladi opečenu kožu, a crvenilo nestaje već idućeg dana bez ikakvih posljedica na koži.

Potaknut lavinom oduševljenja, a onda i korištenja pjene za brijanje u te svrhe, portal Prevention ispitao je nekoliko dermatoloških stručnjaka i doznao da priča ipak nije baš tako jednostavna.

"Pjena za brijanje je napravljena kako bi kožu i dlake pripremila za brijanje, što znači da ima hidratizirajuća svojstva", kaže Joshua Zeichner, direktor kozmetičkog i kliničkog istraživanja u dermatologiji u njujorškoj bolnici Mount Sinai. "Napravljena je za kratak kontakt s kožom i ne bi se smjela dulje ostavljati. U slučaju težih opeklina, čireva ili bilo kakvih drugih otvorenih rana, ne biste smjeli koristiti pjenu za brijanje", zaključio je Zeichner.

Ako vam ova ideja nije privlačna, opekline možete ublažiti i uz pomoć – haldne kupke, dakle tuširanja, krompira – kojeg stavljate na mjesta crvenila. Pomoći će i aloa vera i nećete vjerovati – paradajz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak