Po receptu naših starih: Fantastična štrudla od oraha i meda
Ništa kao miris ne može nas vratiti u djetinjstvo, u one divne, bezbrižne dane.
Da bismo vas vratili barem na tren, donosimo vam recept za domaću štrudlu s orasima i medom, onako kako su je pravili naši stari.
Mekana i ukusna poslastica naći će put do svačijeg srca.
Sastojci:
Za tijesto:
600 g brašna
250 ml mlakog mlijeka
1 jaje
1 kašika maslaca
1 kesica suhog kvasca
2 kašike šećera
malo soli
Za fil:
200 g mljevenih oraha
6 kašika meda
1 kašičica cimeta
50 g omekšalog maslaca
Priprema:
1. Od svih sastojaka umijesiti tijesto. Ostaviti oko 30 minuta da naraste.
2. Premjesiti ga i razvući u pravougaonik. Izmiješati sve sastojke za fil. Tijesto premazati filom i uviti u rolat.
3. Rolat po dužini rasjeći oštrim nožem da se dobiju dvije polovine.
4. Polovine uplesti jednu preko druge (kao pletenicu), tako da dio s filom uvijek bude gore. Napraviti vijenac i staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Gotovu i vruću štrudlu premazati toplim medom, piše Glossy.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.