Pet prirodnih načina koji će vam pomoći da se riješite žohara

0
Radiosarajevo.ba
Pet prirodnih načina koji će vam pomoći da se riješite žohara

Mnogi od nas suočavaju se s problemom žohara, najčešće uz pomoć profesionalnih službi za dezinsekciju.

Ipak, neki su svjesni da već imaju učinkovita sredstva protiv ovih štetočina u vlastitim kuhinjama. Stručnjaci tvrde da se žohara možete riješiti pomoću pet prirodnih sredstava - od taloga kafe do deterdženta za suđe.

Ti repelenti čak mogu pomoći da se trajno i prirodno riješite žohara. Natasha Wright, američka entomologinja, smatra da borba protiv žohara ne mora uključivati jake hemikalije i toksine, piše 24sata.

Uhapšena žena u Beogradu za kojom je tragao Interpol

Šećer i boraks

Boraks je učinkovit protiv žohara jer polako isušuje njihov egzoskelet, utječe na njihov probavni sistem i na kraju ih ubija", tumači Natasha.

Predlaže miješanje boraksa i šećera u omjeru 3:1. S time tretirajte mjesta gdje ste ih primijetili.

Ulje paprene metvice

Ulje paprene metvice jedno je od najučinkovitijih sredstava za suzbijanje štetočina.

"Sprej s uljem paprene metvice može odvratiti žohare na netoksičan način i siguran je za korištenje u blizini djece", kaže Natasha. Predlaže miješanje 15 kapi ulja paprene metvice s tri decilitra vode i prskanje mjesta gdje ste primijetili žohare.

Deterdžent za suđe

"Mješavina vode i deterdženta može ugušiti i ubiti žohare. Pomiješajte četiri kašike deterdženta za suđe u litru vode i poprskajte mjesta gdje ste primijetili njihovu aktivnost", savjetuje entomologinja.

Talog kafe

Žohare privlači aroma mljevene kafe, pa to možete iskoristiti kao zamku.

"Stavite talog u male papirnate čaše, stavite ih u staklenke napunjene vodom i postavite staklenke uz zidove ili podnožja gdje ste vidjeli žohare", objašnjava stručnjakinja.

Sok limuna

"Sok limuna ima prirodna antipatogena svojstva koja su žoharima odbojna", kaže Natasha.

Preporučuje dodavanje dvije do tri kašike limunovog soka u nekoliko litara vode. Nakon miješanja tekućine, umočite krpu, ocijedite je i prebrišite područja gdje se pojavljuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak