Paradajz štiti kožu od štetnog sunčevog zračenja

Radiosarajevo.ba
Paradajz štiti kožu od štetnog sunčevog zračenja
Svakodnevna konzumacija paradajza smanuje razvoj raka kože za polovinu, pokazalo je istraživanje The Ohio State University-a.

Nova studija o tome kako ishrana utječe na rizik od raka kože pojavila se u časopisu Scientific Reports.

Ispostavilo se da su miševi čija je ishrana bila 10 posto sačinjena od paradajza u prahu tokom 35 sedmica, nakon izloženosti ultraljubičastim zracima, upola rjeđe oboljevali od raka kože, u poređenju sa miševima koji na jelovniku nisu imali paradajz.

Naučnici smatraju da su za to zaslužni karotenoidi, pigmenti koji paradajzu daju boju, a kožu štite od UV zračenja. U ovom slučaju, prvenstveno je riječ o likopenu.

Naučnici trenutno ispituju kako sastojci paradajza utječu na zdravlje srca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak