Ovu vrstu hrane nikada ne biste trebali držati u frižideru
Kada je u pitanju čuvanje hrane, ljudi misle kako je hladnije bolje, uostalom, frižideri su i napravljeni kako bi držali hranu svježom...
...pa možda pomislite kako bi trebali držati svu kvarljivu hranu u njima. Ali postoji i hrana koju ni u kojem slučaju ne smijete držati u hladnjaku.
Radi se o krompiru.
Stvar je u tome da, kada se spremi u hladnjak, škrob u krumpiru pretvara se u šećer. Ako se krumpir zatim peče ili prži, ti se šećeri spajaju s asparaginskom amino kiselinom i stvaraju hemikaliju zvanu akrilamid, za koju se smatra da je štetna.
Konkretno, akrilamid je hemikalija koja se koristi u industriji, poput proizvodnje papira, umjetnih boja i plastike. Može se pronaći u tragovima u raznim potrošačkim proizvodima, poput pakiranja za hranu, ali je pronađena i u samoj hrani. Smatra se da je akrilamid kancerogena tvar, a istraživanja na glodavcima pokazala su kako izlaganje toj hemikaliji povećava rizik od nekoliko tipova raka.
Pokazalo se kako pomfrit i čips sadrže veće količine ove hemikalije u usporedbi s drugom hranom.
Svjetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda izjavili su kako količina akrilamida u hrani predstavlja razlog za "veliku zabrinutost" te kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se što tačnije odredio rizik i izlaganja akrilamidu u hrani.
Stoga, krompire nikada ne bi trebali držati u frižideru. Na hladnom i suhome mjestu da, ali ne u hladnjaku.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.