Ovu temperaturu trebate imati u frižideru: Hrana će biti sigurnija za konzumaciju

1
Radiosarajevo.ba
Ovu temperaturu trebate imati u frižideru: Hrana će biti sigurnija za konzumaciju

Da bi hrana ostala svježa i sigurna za konzumaciju, ključno je održavati odgovarajuću temperaturu u frižideru, ali mnogi nisu sigurni koja je idealna vrijednost. 

Ispravno podešavanje temperature frižidera ne samo da produžuje trajnost hrane, već štedi energiju i smanjuje troškove. Šta zapravo znači optimalna temperatura?

Prema istraživanju koje je proveo internetski trgovac elektroničkom opremom AO.de, u kojem je sudjelovalo 2000 ljudi, mnogi nisu svjesni važnosti pravilnog hlađenja

Rasim i Hedija iz BiH dnevno zarade do 700 KM berući vrganje: 'Uzmite kantu i zaputite se u šumu'

Rezultati su pokazali da više od polovine ispitanika (56 posto) ima pogrešno postavljenu temperaturu frižidera, dok je gotovo svaki peti (18 posto) priznao da uopće ne zna koja bi temperatura trebala biti. Također, 37 posto ispitanika nepravilno održava temperaturu u svojim zamrzivačima.

Evo kako ga podesiti

Za optimalnu pohranu hrane, preporučuje se da temperatura u frižideru bude između 3 i 5 stepeni, dok zamrzivač treba biti postavljen na -18 stepeni ili niže. Vrijedno je napomenuti da temperatura unutar frižidera varira ovisno o položaju

Gornji dio frižidera je najtopliji, s temperaturom između 8 i 10 stepeni, dok donji dio, gdje se najčešće pohranjuje meso i mliječni proizvodi, ima najnižu temperaturu od 2-3 stepena. Srednji dio ima temperaturu od oko 5 stepeni, a vrata frižidera, koja su također toplija, imaju između 8 i 10 stepeni, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak