Ovoga se nikad ne bi sjetili: Trik koji čuva nekretninu od provalnika

1
Radiosarajevo.ba
Ovoga se nikad ne bi sjetili: Trik koji čuva nekretninu od provalnika

Vrhunac je ljetne turističke sezone, mnogi su napustili svoje domove i krenuli prema Jadranu, na zasluženi godišnji odmor. Međutim, bezbrižno uživanje na paži ubrzo može zamijeniti neželjeni policijski poziv: "Imali ste provalu".

Stoga je prije puta uvijek poželjno uložiti u protuprovalna vrata i alarmni sistem, obavijestiti susjede o odlasku i zamoliti ih da obraćaju pažnju na aktivnosti oko vaše nekretnine, ali postoje i mnoge druge radnje koje će provalnike odvratiti od ilegalnog ulaska u vaš stan ili kuću. Primjerice, ako se ostavi upaljeno svjetlo ili TV, ako se suzdržite od učestalih objava na društvenim mrežama gdje pokazujete lokaciju na kojoj se nalazite, ako odmaknete predmete koji bi olakšali ulaz kroz balkon ili prozor...

Međutim, provale se ne događaju samo u ljetnoj sezoni, isto kao što pljačkaši ne biraju ni vrijeme ni način na koji će pokušati provaliti. Tako je NBC New York napravio anketu sa zatvorenim provalnicima koji su otkrili da ih je gotovo 42 posto ušlo kroz odškrinut prozor, o kojoj smo nedavno pisali.

Milorad Dodik se ponovo javio iz Pariza i progovorio o litijumu: 'Ono što drugi neće da čuju'

Također, prenijeli smo i o podatke američke firme ADT, koja pruža komercijalne sigurnosne sisteme i usluge, a prema kojima se većina provala događa tokom dana, i to između 10 i 15 sati. To je uobičajeno vrijeme kad zaposleni građani izbivaju iz svojih domova, što samo znači da se ne provaljuje isključivo u kasnim noćnim satima.

Uz brojne ‘uradi sam‘ savjete kako zaštititi svoju imovinu istaknuo se jedan nesvakidašnji trik s predmetom kojeg svi imamo kod kuće - viljuškom! Pitate se kako? Društvenim mrežama širi se jedan video koji prikazuje postupak, a objavio ga je Mac Paverick.

Za ovaj trik potrebna je savitljiva viljuška koja se može slomiti, ali opet ne smije biti toliko slabašna da potpuno popusti u trenutku kad provalnik uporno počne gurati vrata. Također, treba znati da će ovaj trik funkcionirati samo s vratima koja se otvaraju prema unutrašnjosti kuće.

Kako biste fleksibilnu viljušku pretvorili u bravu, prvo vrh zubaca trebate savinuti do što bližeg ugla od 90 stepeni, što možete učiniti koristeći polugu ravne površine ili kliješta, ako ih imate pri ruci. Zatim više puta savijajte viljušku u vratu, dok se odvojite ručku od glave sa zupcima.

Savijene zupce umetnite prema dovratniku i zatvorite vrata. Dok donji dio zubaca viri iz vrata, provucite ručku kroz jedan od otvora tako da bilo koji kraj zapne ispod dovratnika i ručke vrata. U samo nekoliko minuta imat ćete dodatni element zaštite koji će vam ponuditi bezbrižnost kada je u pitanju vaša sigurnost, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak