Ovo voće i povrće može biti rizično po zdravlje ako ga na ovaj način kupite
Španska agencija za sigurnost hrane i ishranu (AESAN) sastavila je popis voća i povrća koje treba posebno pažljivo birati prilikom kupovine na tržnicama. Razlog tome su brojni faktora koji mogu uzrokovati kvarenje ovih namirnica.
Španski stručnjaci žele smanjiti količinu ambalažnog otpada i promovisati prodaju rinfuzne hrane, uz istovremeno povećanje sigurnosti pri kupovini takvih proizvoda. Cilj je smanjiti otpad od ambalaže i potaknuti upotrebu višekratnih pakovanja te recikliranje.
Prodaja voća i povrća bez ambalaže ima svoje prednosti, poput smanjenja otpada. Ali, postoji i rizik od bolesti zbog izloženosti namirnica. Bez ambalaže, voće i povrće postaje podložnije oštećenjima i kontaminaciji.
Dokument koji je definisao sudbinu BiH: Gdje je originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma?
Španski stručnjaci ističu da brojni faktora utiče na trajnost voća i povrća, uključujući povrede, gubitak vode, mikrobnu kontaminaciju i promjene tokom sazrijevanja. Ambalaža može smanjiti rizik od kvarenja, ali bez nje namirnice su osjetljivije na oštećenja i kontaminaciju.
Prema AESAN-u, najveći rizik predstavlja bobičasto voće (borovnice, maline, jagode, kupine, ribizla) i klice među povrćem. Također, začinsko bilje (poput metvice, korijandera, vlasca, peršuna) i lisnato povrće (zelena salata, endivija, rukola, špinat) zahtijevaju oprez.
Umjereno opasnim smatraju se stabljičasto i korjenasto povrće (celer, rotkvice, mrkva), cherry paradajz i čili papričice. AESAN zaključuje da, iako gomolji ne predstavljaju značajan rizik, treba biti oprezan pri kupovini voća i povrća u rinfuzi kako bi se osigurala njihova svježina i sigurnost, javlja Klik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.