Ovo ukusno povrće posijte u oktobru da biste imali obilnu žetvu na proljeće

0
Radiosarajevo.ba
Ovo ukusno povrće posijte u oktobru da biste imali obilnu žetvu na proljeće

Iako mnogi aspekti vrta polako završavaju sa hladnijim jesenjim vremenom, postoji jedan posao koji možete obaviti sada kako biste se pripremili za nadolazeću sezonu.

Iskoristite golu zemlju u povrtnjaku i posijte široki grah kako biste osigurali bogatu proljetnu žetvu. Ako ih posijete sada, otporne biljke će proklijati prije nego što uđu u zimski mir, a zatim će se s prvim proljetnim zagrijavanjem ponovo aktivirati, pružajući vam urod nekoliko sedmica ranije nego da ste ih posijali u istoj godini.

Otporne sorte poput 'Aquadulce Claudia' mogu se sijati u oktobru ili novembru za raniju žetvu u maju. Sijte ih direktno u zemlju ili ih stavite u plitke kontejnerе i nakon nekoliko sedmica ih presadite. Sve grahove koji su posijani u septembru možete presaditi sada. Sijte ih 20 cm jedni od drugih, u redovima razmaknutim 60 cm.

U Parizu predstavljena djela Nedžada Begovića: Nastupila i Violeta Smailović Huart

Ako imate problema sa miševima ili je vrijeme posebno hladno, prvo ih posijte pod zaštitom, a zatim presadite kada provedu šest sedmica u rastu. Da biste spriječili napad crne muhe, otkinite vrhove biljaka, a kako biste spriječili da viši sojevi padnu kada počnu rasti, koristite potpore.

Međutim, oprez za one koji imaju teška ilovačasta tla: ako sijete u jesen, postoji rizik da sjeme može istrunuti prije klijanja. Za sadnju na otvorenom, pomiješajte kompost ili stajnjak s tlom i usitnite površinu u finu mrvičastu strukturu. Sijte sjeme 5 cm duboko, ostavljajući oko 20 cm razmaka između biljaka. Čvrsto pritisnite tlo i dobro zalijte. Ako je vrijeme hladno, možda biste trebali prekriti tkaninom kako biste zaštitili biljke dok ne izniknu.

Za sadnju u zatvorenom, stavite sjeme u male posude ili module sa kompostom 5 cm duboko. Držite ih na cool mjestu zaštićenom od mraza, a trebali bi proklijati nakon tri tjedna. Bit će spremni za presadnju nakon šest tjedana, kada korijeni ispune posude.

Ovim jednostavnim koracima, možete se osigurati za bogatu i ranu žetvu širokog graha sljedećeg proljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak