Ovo svaki roditelj treba da zna: Stručnjakinja pojašnjava kako najefikasnije uspavati dijete

0
Radiosarajevo.ba
Ovo svaki roditelj treba da zna: Stručnjakinja pojašnjava kako najefikasnije uspavati dijete

Svaki roditelj zna koliko vrijeme za spavanje s malom djecom može biti izazovno. Stručnjakinja za dječje spavanje otkrila je najveće pogreške koje roditelji čine prije spavanja. Stručnjakinja za rano roditeljstvo Jen Hamilton rekla je za kako pokušaji da se djeca uspavaju, poput tapšanja ili ljuljanja, zapravo mogu biti pretjerana stimulacija.

Jen, koja je izvršna direktorica i kreatorica WOT Baby metode, rekla je: "U ovoj žurbi da 'natjerate' svog mališana da spava uz puno pomoći, lako možete učiniti suprotno i pretjerano ga stimulirati. U želji da pomognete svojoj bebi da zaspi, vjerovatno pokušavate ubrzati san ljuljanjem, tapšanjem, hranjenjem, dudom, ili kombinacijom svih ovih stvari, a zatim to ponavljate.

Kako bebe rastu i razvijaju se, sve ove stvari mogu prestati funkcionirati jer postaju više stimulativne za njihove male aktivne umove umjesto da ih smiruju kao što je to bilo kad su bili bebe."

Nesreća na putu u BiH: Vozila smrskana, saobraćaj obustavljen, hitne službe na terenu

Jen je također rekla da neodlučnost i nedosljednost, kao i taktike odgađanja koje se vide tokom odrastanja djece, mogu negativno utjecati na njihovu sposobnost spavanja. "Također je moguće da se koristite s puno priča za laku noć, pijenjem vode, pranjem zuba, puno pregovaranja o stvarima prije nego što izađete iz njihove sobe, maženja i dugog ležanja s njima prije nego napustite sobu, još pijenja vode i više pregovora.

Sva ova neodlučnost pretjerano je stimulirajuća za malene i ono što im stvarno treba je zdravo vrijeme za spavanje i rutina spavanja, gdje se povezujete s njima prije spavanja i postavljate dosljedne granice oko vremena za spavanje, objašnjava Jen

Jedan od najčešćih 'problema' s kojima se roditelji suočavaju prije spavanja je taktika pregovaranja. Jen je rekla: "Mala djeca su jako dobra u pregovaranju. Sa svakim se može pregovarati, ali s malim djetetom se ne može! Tražit će još jednu knjigu, 20 puta! Zahtijevat će da ih tata večeras stavi u krevet, molit će da legnete s njima, tražit će više vode nego što treba devi u pustinji, tražit će da se upali svjetlo, pa ugasi i tada će ponoviti svoju listu zahtjeva. I to sve prije nego što ustanu iz kreveta 10 puta prije nego što zatraže još jednu čašu vode.

Evo zašto je toliko važna porođajna težina i šta govori o zdravlju djeteta

Mala djeca trebaju osjetiti povezanost s vama prije spavanja. Maženje, igranje, čitanje knjiga, pijenje vode, pranje zuba – sve se to događa prije spavanja. Kada dođe vrijeme za spavanje i svjetlo se ugasi, vi kao njihov roditelj  trebate postaviti zdravu granicu bez pregovaranja i reći im da idu spavati!"

Što se tiče igranja prije spavanja, Jen je objasnila da postoje različite vrste igara i roditelji bi trebali voditi računa o tome kako se trebaju družiti sa svojom djecom prije spavanja. "WOTBaby uvijek preporučuje mirnu igru ​​prije spavanja. Ovo eliminira asocijacije na spavanje koje postaju navike. Vaše je dijete uvijek potpuno budno kad legne spavati i tada može prijeći kroz procese spavanja umjesto da ga se uspava putem povezivanja kroz ljuljanje ili tapšanje", kaže Jen.

"Važno je primijeniti tihu ili mirnu igru, a ona se uvelike razlikuje od aktivne igre koju preporučujemo prije hranjenja i nakon spavanja. Tiho vrijeme je planirano razdoblje tokom dana kada se vaše dijete može odmoriti ili uživati ​​u jednostavnim aktivnostima poput čitanja ili slaganja slagalica. To je savršeno vrijeme da se vaš mališan opusti. Uvođenje dvije različite vrste igre pokazat će vašoj bebi koliko je sati i promicat će zdrav san", dodaje Jen, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak