Stručnjaci iz INZ-a upozoravaju: Ovo su učestale zdravstvene tegobe kod mladih ljudi

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci iz INZ-a upozoravaju: Ovo su učestale zdravstvene tegobe kod mladih ljudi

Prema provedenom istraživanju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, svaka peta mlada osoba ima potencijalni problem sa leđima i stopalima.

U okviru preventivnih pregleda Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u toku prošle školske godine obavila je tri vrste pregleda u osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona.

"Obavljani su skrining vida i skrining sluha u 2. i 8. razredu osnovne škole, te skrining lokomotornog sistema sa antropometrijskim mjerenjima u 2. i 6. razredu osnovne, kao i 1. razredu srednje škole" navodi Merima Alajbegović-Jerković iz službe INZ-a.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Na kojoj strani biste trebali spavati za bolje zdravlje mozga

Služba za Školsku higijenu prva je i jedinstvena služba u Bosni i Hercegovini, koja obavlja preventivne i promotivne aktivnosti prema učenicima i studentima u svim općinama i gradovima ZDK u svim osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima.

U toku prethodne školske godine pregledano je više od 10.000 učenika. Vid je pregledan kod 5.913 učenika, od kojih je 452 ili 7,6% učenika upućeno na dodatne pretrage. 

Poteškoće sa sluhom su uočene kod 106 učenika ili 1,6% od ukupno 6.334 pregledanih.   

Šta se događa sa vašim tijelom ako ne spavate preporučeni broj sati?

Pregled kičme i stopala obavilo je 8.841 učenika, a na dalje pretrage i kontrole je upućeno njih 1.793 ili svaki peti, odnosno 20,2%. 

"U aktuelnoj školskoj godini 2022./23. nastavljeni su ovi skrining programi, te je tokom septembra i oktobra pregledano više od 3.000 učenika, što je oko trećine planiranih pregleda za ovu školsku godinu", kazala je Alajbegović-Jerković.

Od 2013. godine, pregledima je obuhvaćeno oko 55.000 učenika u 213 osnovnih i 37 srednjih škola, odnosno svih 250 aktivnih školskih objekata u ovom kantonu, a broj djece koja su dobila preporuku za odlazak ljekaru se kreće od 15 do 20% i u stalnom je porastu, saopćeno je iz INZ-a.
Ljekari ističu važnost preventivnog pregleda, kako bi se na vrijeme spriječile dodatne posljedice po zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak