Ovo su 4 najzdravije vrste ribe: Treća na listi je najpovoljnija i smanjuje loš holesterol
Riba je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina i proteina, ali važno je napomenuti da nisu sve vrste ribe iste.
Nedavna istraživanja ističu prednosti plodova mora, a mnogi nutricionisti i naučnici govore o njihovim benefitima. Studije su povezale omega-3 masne kiseline sa zdravljem srca, a novo istraživanje sugeriše da plodovi mora mogu pozitivno uticati na zdravlje mozga i poboljšati raspoloženje.
Osim toga, plodovi mora pružaju značajne mikronutrijente, poput selena, gvožđa, vitamina B i drugih važnih nutrijenata, kao i proteine.
Džanan Musa sa suprugom u turističkom obilasku Abu Dhabija: Posjetili čuvenu džamiju
Registrovana dijetetičarka Boni Taub-Diks otkrila je koje vrste ribe su najbogatije hranljivim materijama i odgovaraju različitim finansijskim mogućnostima.
Losos
Losos je izvor ne samo masnih kiselina korisnih za srce već i vitamina D. Losos se smatra jednim od rijetkih prirodnih izvora ove esencijalne materije koju tijelo ne sintetiše samo.
Preporučeni dnevni unos vitamina D je 400 IU za odrasle, a porcija lososa od 80 grama sadrži 570 IU vitamina D. To se odnosi i na svježu i na ribu u konzervi.
Osim toga, losos sadrži vitamin A, vitamin B12, kao i gvožđe, selen i niacin. Brojna istraživanja potvrdila su dobrobit lososa za srce, dobar rad mozga i dokazala njegova antioksidativna svojstva.
Bakalar
"Bakalar je riba s bijelim mesom blagog ukusa. Izvrstan je izvor proteina i sadrži samo 0,5 grama masti po porciji od 85 grama", rekla je Taub-Diks.
Osim toga, bakalar se smatra izvrsnim izvorom vitamina B12, a jedna porcija ribe osigurava nešto više od 30 posto preporučene dnevne vrijednosti.
Sadrži i fosfor, cink, kalcijum, vitamin E i gvožđe. Prema istraživanjima, bakalar štiti kardiovaskularni sistem, sprječava rizik od Alchajmerove bolesti i pomaže u spriječavanju preranog starenja.
Tuna
Pored omega-3 masnih kiselina, tunjevina je bogata vitaminom B3, koji pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Pored toga, tunjevina sadrži vitamine A i C, jod, kalijum i selen. Prema istraživanjima, jedenje tunjevine podržava rad srca, promoviše gubitak težine i obezbjeđuje tijelu potrebnu energiju.
Svježi odresci tunjevine mogu biti prilično skupi, ali umjesto toga možete se odlučiti za ribu u konzervi. Pristupačna je i ima ista korisna svojstva. Konzervirana tunjevina se može koristiti za pravljenje salata, sendviča, predjela, pa čak i supa.
Sardine
Nutricionistkinja preporučuje da se sardine jedu s kostima – tako možete pokriti 40 posto dnevnih potreba organizma za kalcijumom. Stoga će sardine posebno dobro doći onima koji su se iz nekog razloga odrekli mliječnih proizvoda.
Sardine su masna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za dobar rad srca i emocionalnu stabilnost. Tijelo ne proizvodi samo masne kiseline, pa ih je potrebno unijeti hranom. Osim toga, sardine se smatraju izvrsnim izvorom vitamina B12, selena i fosfora.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.