Ovo je najveća greška koju svi rade kada pripremaju kafu: "Tako samo uništite aromu"

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je najveća greška koju svi rade kada pripremaju kafu: "Tako samo uništite aromu"

Većina nas dok pravi kafu pravi iste greške, što iz navike što iz žurbe, a toga često nismo ni svjesni. Od previše vruće vode do krivog miješanja – mala odstupanja u pripremi mogu uništiti punu aromu.

Ako želite savršenu kafu, obratite pažnju na ove jednostavne, ali ključne savjete. Dodajmo i kako je neki standardni omjer: dvije kašičice kafe na 120 ml vode.

Greška 1: Kipuća voda

Najčešći razlog zbog kojeg kafa gubi okus jeste kada je zalijemo kipućom vodom. Time se uništava aromatični potencijal zrna. Stručnjaci savjetuju: ulijte hladnu vodu u džezvu, dodajte kafu. Šećer (ako ga koristite) se dodaje kad je voda mlada, a kafa se zagrijava polako, na laganoj vatri. Spor proces kuhanja omogućuje kafi da "diše" i razvije svoj puni okus. Kada je sklonimo s šporeta, trebali bismo dodati kašičicu hladne vode

Saobraćajna nesreća u Brčkom: Poginuo pješak

Greška 2: Miješanje

Kad kafa počne rasti, samo je sklonite s šporeta. Miješanjem u toj fazi uništavate pjenu i kvarite teksturu. Također, ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe, a miješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena sa ringle također će izmijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka.

Greška 3: Voda čini razliku

Kvaliteta vode ključna je za savršenu kafa. Voda iz bojlera ili plastike koja stoji danima može dati slab ili čak plastičan okus. Svježa, hladna voda iz česme – najbolje filtrirana – pravi je saveznik dobre kafe.

Greška 4: Džezva

Materijal džezve značajno utječe na okus. Čelična džezva i bakrena džezva daju potpuno različite rezultate. Za starinski, pun okus i aromu, stručnjaci preporučuju bakrenu džezvu s kositrenom unutrašnjosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak