Ovih sedam vrsta jela će vam pomoći da imate zdravo srce

0
Radiosarajevo.ba
Ovih sedam vrsta jela će vam pomoći da imate zdravo srce

Hrana koja je dobra za srce, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina, može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Uključivanje omega-3 masnih kiselina iz ribe i orašastih plodova također doprinosi opštem zdravlju srca i blagostanju.

Sardine u maslinovom ulju

Grickanje sardina u maslinovom ulju daje vašem srcu veliku dozu zdravih masti, proteina, vitamina, minerala i antioksidansa. Sardine su male, masne ribe koje su među najbogatijim izvorima protivupalnih omega-3 masti koje možete jesti.

Zdravstvene koristi omega-3 masti za srce su dobro dokumentovane, a istraživanja pokazuju da dijetetski obrasci bogati omega-3 mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i njihovih faktora rizika, poput povišenih triglicerida.

Uživo iz Pariza | Glavni favorit za Zlatnu loptu stigao na štakama, poznati dobitnici prvih nagrada

Unos maslinovog ulja također je čvrsto povezan s poboljšanjem zdravlja srca. Meta-analiza iz 2022. godine zaključila je da je 20 grama maslinovog ulja dnevno korisno za zdravlje srca.

Mješavina oraha i kisele trešnje

Orašasti plodovi i sjemenke poznati su kao zdravi za srce. Orah, posebno, pokazao je da poboljšava funkciju krvnih sudova i smanjuje faktore rizika za srčane bolesti, poput upale, visokog krvnog pritiska i povišenih nivoa holesterola.

Kisele trešnje su bogate polifenolnim antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upale, prevenciji oštećenja ćelija i zaštiti srca.

Pokušajte pomiješati orahe i kisele trešnje za hranjivu, prenosivu užinu.

Salata od cvekle, slanutka i avokada

Kombinacija cvekle, avokada i slanutka čini šarenu užinu koja će zadovoljiti vašu glad. Cvekla je bogata snažnim antioksidansima i nitrati koji mogu poboljšati protok krvi i smanjiti krvni pritisak.
Slijedite ovaj recept za pripremu ove ukusne, vlaknima bogate užine.

Ova jeftina namirnica može vam smanjiti krvni pritisak, podržati rad srca i poboljšati san

Salata od pečene brokule i kinoe

Konzumiranje povrća iz porodice krstašica, poput brokule, i cjelovitih žitarica poput kinoe, važno je za zdravlje srca. Brokoli je bogat izvor vitamina i minerala koji poboljšavaju zdravlje srca i sadrži sumporne jedinjenja sa snažnim protivupalnim efektima.

Ovaj recept kombinira hrskavi, hranjivi brokoli s kinoom, pseudozrnom bogatim hranjivim tvarima potrebnim za zdravu funkciju krvnih sudova, poput magnezijuma i kalijuma.

Istraživanja pokazuju da konzumacija povrća iz porodice krstašica i vlaknima bogatih žitarica može biti ukusan način za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Jaja sa keljom i batatom

Jaja pružaju vitalne hranjive tvari, uključujući zdrave masti, proteine i selen, mineral koji je ključan za zdravo srce. Selen djeluje kao snažan antioksidans u vašem tijelu i štiti od oksidativnog oštećenja.

Ovaj mineral je ključan za imunitet u zimskim mjesecima: Evo u kojim namirnicama ćete ga pronaći

Iako su potrebna dodatna istraživanja, Healthline piše da su niski nivoi selena povezani sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i srčanog zastoja. Ovaj recept kombinuje jaja, kelj i batat kako bi se stvorila neodoljiva užina koja će vas zasititi između obroka.

Čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa je kiseli napitak napravljen od cvjetova hibiskusa, posebno Hibiscus sabdariffa. Cvjetovi hibiskusa su snažan izvor polifenolnih antioksidansa, a ekstrakt hibiskusa pokazao je svojstva koja smanjuju krvni pritisak i holesterol.

Salata od lososa

Losos je masna riba koja je bogata omega-3 mastima, proteinima, B vitaminima, gvožđem, selenom, kalijumom i magnezijumom, sve to doprinosi zdravlju srca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak