Ovih pet vrsta hrane ne bismo trebali kupovati u supermarketima

0
Radiosarajevo.ba
Ovih pet vrsta hrane ne bismo trebali kupovati u supermarketima

Neke namirnice nikada ne bi trebale završiti u našoj korpi, bez obzira na to pazimo li na zdravlje ili budžet.

Visoki sadržaj šećera, nezdravih masti i aditiva može povećati rizik od raznih bolesti. Kada se naviknemo na industrijski obrađenu hranu, teško je preći na prirodne opcije. Ovdje su neki proizvodi koje je najbolje izbjegavati.

Kocke i temeljci

Kupovni temeljci često su prepuni soli i aditiva. Domaći temeljac, napravljen od svježih sastojaka, mnogo je zdravija alternativa. Uz malo truda, možete ga pripremiti i zamrznuti za kasnije.

Njemački mediji otkrili: Evo koliko novca Demirović troši na ishranu

Obrađene žitarice

Iako se reklamiraju kao zdrave, mnoge žitarice sadrže previše šećera i malo vlakana, što može dovesti do naglih promjena u razini šećera u krvi. Umjesto kupovnih žitarica, radije birajte cjelovite ili malo prerađene pahuljice, kao što su zobene.

Lažni sir

Umjetni sirevi sadrže štetne dodatke poput škroba i raznih hemikalija. Prirodni sirevi imaju jednostavan popis sastojaka, pa je bolje birati one u komadu, a ne prethodno naribane.

Mljeveno meso

Kupujte svježe mljeveno meso od mesara kako biste osigurali kvalitetu. Provjerite boju i miris; svježa junetina trebala bi biti crvena, dok bilo kakve neugodnosti ukazuju na kvarenje.

Vrhnje za kuhanje

Vrhnje za kuhanje često sadrži nepotrebne aditive. Bolja zamjena su punomasno mlijeko s maslacem ili grčki jogurt, koji mogu dodati kremastost jelima bez štetnih sastojaka, piše Punkufer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak