Ovi simptomi mogu ukazivati na dijabetes: Pogledajte o kojim problemima je riječ

0
Radiosarajevo.ba
Ovi simptomi mogu ukazivati na dijabetes: Pogledajte o kojim problemima je riječ

Dijabetes, kronična bolest koja pogađa milione ljudi širom svijeta, može se ispoljiti kroz niz simptoma koje je važno prepoznati na vrijeme.

Pojačana žeđ, učestalo mokrenje, valovi vrućine, nesanica te noćni grčevi neki su od glavnih znakova na koje treba obratiti pažnju. Osim toga, nagli gubitak tjelesne težine i učestale glavobolje također mogu upućivati na prisutnost dijabetesa.

Dok je uzrok dijabetesa tipa 1 još uvijek nepoznat, dijabetes tipa 2 često se povezuje s faktorima poput pretilosti i nedostatka tjelesne aktivnosti, premda je poznato da i nasljednost može igrati značajnu ulogu. Upravo zato, važno je biti svjestan rizika i obratiti pažnju na znakove koje nam tijelo šalje.

Prolaznici na Stradunu u čudu gledali šta se dešava: Kiša pljušti, a njih dvojica se naguravaju?

Još nema lijeka

Rano prepoznavanje simptoma ključno je za pravovremenu medicinsku intervenciju, što može značajno smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija. Iako za dijabetes još uvijek ne postoji lijek, dostupni su brojni tretmani koji mogu pomoći u kontroliranju simptoma i poboljšanju kvalitete života oboljelih.

Dijabetes se javlja kada tijelo ne može pravilno regulisati nivo šećera (glukoze) u krvi. Glukoza je ključan izvor energije za tijelo, a njen nivo kontroliše hormon inzulin, koji proizvodi gušterača. Kod dijabetesa, organizam ili ne proizvodi dovoljno inzulina, ili ne može učinkovito iskoristiti inzulin koji proizvodi, što dovodi do povećanog nivoa šećera u krvi.

Razumijevanje i prepoznavanje simptoma dijabetesa prvi je korak prema sprečavanju ozbiljnih zdravstvenih problema koje ova bolest može uzrokovati. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je što prije potražiti savjet doktora i započeti s odgovarajućim tretmanom, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak