Ova tri zaboravljena slatkiša voljela je cijela Jugoslavija: Recepti koje morate znati
Tri poslastice koje vraćaju u djetinjstvo, svaka domaćica znala je da ih spremi, a djeca su se otimala oko njih.
S razlogom su i danas popularne, a mi vam donosimo starinske recepte za njihovu pripremu.
Sutlija
Sastojci:
Da te volim, duša zna, draga moja BiH: Domovino, sretan ti 25. novembar, Dan državnosti!
100 grama riže
750 ml mlijeka
4-5 kašike šećera
Prstohvat soli
Priprema:
Kuhati rižu u vodi oko tri minuta, a zatim ga ocijediti. U mlijeko sipati so, i staviti na vatru da prokuha. Dodati rižu i kuhati na slaboj vatri dok riža ne upije mlijeko, ne miješati. U kuhanu rižu dodati šećer i oprezno promiješati kako bi zrna ostala cijela.
Koh
Sastojci:
5 jaja
13 kašika šećera
10 kašika griza
1l mlijeka
2 vanilin šećera
Priprema:
Odvojiti bjelanca od žumanaca, pa bjelanca umutiti u čvrst snijeg. U bjelanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako miješajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja ivica od pleha.
Dok se koh peče, skuhati mlijeko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mlijeka i dodajte još 3 kašike šećera. Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlijekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije svo mlijeko.
Šnenokle
Sastojci:
4 jaja (odvojiti žumanca i bjelanca)
100 g šećera
oko 2 l mlijeka
1,5 kašika brašna (ili gustina)
1 kašičica ekstrakta vanilije
2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Mikserom umutiti bjelanca u čvrstu smjesu. U dublju šerpu sipati mlijeko i dodati ekstrat vanilije i ostaviti da prokuha. Kada mlijeko prokuha smanjiti temperaturu, a zatim kašikom vaditi umućena bjelanca i pažljivo i spuštati u vrelo mlijeko. Šnenokle kuhati po 1,5 minut sa svake strane, pa ih izvaditi iz mlijeka i poredati u činiju.
Krem za šnenokle
Umutiti žumanca i šećer, pa u tu smjesu dodati gustin ili brašno i 2 kašike mlijeka u kojem su se kuhale šnenokle, te sve dobro promiješati. Mlijeko u kojem su se kuhale šnenokle staviti opet da kuha, a temperaturu smanjiti. Lagano dodati smjesu sa žumancima neprestano miješajući i sve zajedno kuhati do zgušnjavanja.
Kada se smjesa zgusne, skinuti je sa ringle i ostaviti da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, njime preliti šnenokle. Kolač držati u frižideru.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.