Otkriće njemačkih naučnika: COVID-19 može zahvatiti gušteraču

1
Radiosarajevo.ba

COVID-19 može zahvatiti gušteraču u teškim slučajevima tako da virus zarazi beta ćelije koje proizvode inzulin, pokazala je njemačka studija.

Gušterača ima dvije zadaće – proizvoditi enzime važne za probavu i proizvoditi i otpuštati hormon inzulin i glukagon koji reguliraju razine šećera u krvi.

Naučnici uniiverzitetske bolnice njemačkog grada Ulma kažu da bi njihovo otkriće moglo objasniti simptome slične dijabetesu otkrivene kod nekih pacijenata koji su teško pogođeni bolešću izazvanom novim koronavirusom.

Foto: France24: Šta donose mutacije virusa

To bi moglo objasniti pogoršanje metabolizma šećera kod osoba koje boluju od dijabetesa i koje su zaražene virusom, javlja N1.

Novi podaci “identificiraju ljudsku gušteraču kao metu zaraze virusom SARS-CoV-2 i sugerišu da bi zaraza beta ćelija mogla pridonositi metaboličkom poremećaju uočenom kod oboljelih od COVID-19”, navode autori istraživanja.

Rezultati studije objavljeni su u srijedu u magazinu Nature Metabolism.

Pixabay: Ilustracija

Naučnici Univerziteta Kiel ranije su obavijestili javnost u magazinu o slučaju 19-godišnjeg muškarca koji je počeo patiti od dijabetesa nakon što je zaražen virusom.

Jedan od autora studije u Ulmu, Martin Wagner, rekao je da je bilo više slučajeva poremećene razine šećera u krvi kod oboljelih od COVID-19.

Naučnici su izložili tkivo gušterače virusu kako bi utvrdili može li biti zaraženo. Analizirana su i tijela preminulih od bolesti i utvrđeno je da su proteini virusa bili u gušterači i kad ih više nije bilo u plućima.

Istraživanje je pokazalo da novi koronavirus zarazi ćelije gušterače, mijenja njihov oblik, ometa njihove gene i njihovu funkciju. To pokazuje da su infekcije virusom češće i traju duže nego što se ranije pretpostavljalo, kaže Wagner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak