Otklonite žgaravicu pomoću jednostavnog trika

Radiosarajevo.ba
Otklonite žgaravicu pomoću jednostavnog trika
Žgaravica je osjećaj pečenja koji se širi od prsne kosti prema ždrijelu. Vrlo je čest problem probavnog sistema kod kojeg se želučane kiseline vraćaju u jednjak.

Uzrok tome mogu biti različite bolesti i neki vanjski čimbenici kao stres, alkohol, pušenje i masna hrana. Srećom, ovaj problem možemo ublažiti pomoću određenih namirnica i njihove kombinacije, piše Kiwi.hr.

Šta jesti?

Zeleno povrće poput zelene salate, zelja i mahuna učinkovito ublažavaju simptome žgaravice. Izbjegavajte pohovano meso, radije jedite kuhano ili pečeno.  Đumbir može smiriti želudac i ublažiti želučane probleme. Također može opustiti mišiće i time spriječiti nadutost i plinove, te ublažiti žgaravicu. Od njega možete napraviti čaj od đumbira. Banane su odličan međuobrok koji ima sposobnost ublažavanja žgaravice.

Šta izbjegavati?

Osim žgaravice također može doći i do drugih simptoma kao na primjer otežano gutanje, kašalj, teško disanje i bol u prsima. Ako imate problema sa žgaravicom, u svoj život morate unijeti neke promjene s kojima ćete se osjećati bolje. Ako imate previše kilograma, preporučuje se da ih smanjite i jedete više manjih obroka u danu. Potrebno je i izbjegavati namirnice koje uzrokuju žgaravicu kao što su čokolada, kafa, agrumi, rajčica , metvica, masna hrana, svježi luk i bijeli luk. Alkohol i pušenje se također preporučuju izbjegavati u što većoj mjeri.

Recept koji će otkloniti žgaravicu

Sastojci:

  • 1 krompir
  • 1 jabuka

Krompir ogulite i naribajte. Stavite ga u gazu i dobro procijedite. Dobiveni sok od krompira premjestite u čašu. Nakon toga naribajte jabuku i ocijedite ju također pomoću gaze. Sok od jabuke dodajte soku od krompira, promiješajte i pijte dva puta dnevno, 1 sat prije jela. Ovaj sok možete konzumirati sve dok problemi sa žgaravicom ne nestanu. Svaki dan pripremite svježi sok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak