Ono što su domaćice radile u bivšoj Jugoslaviji, danas ne možemo ni zamisliti

9
Radiosarajevo.ba
Ono što su domaćice radile u bivšoj Jugoslaviji, danas ne možemo ni zamisliti

Vjerojatno ste barem jednom razmišljali o tome kako su naše majke i nane, ili većina njih, uspjevale obavljati kućanske poslove, brinuti se o djeci, i pritom zadržati opuštenost i manje stresa u usporedbi s našim životima koji uključuju posao i obitelj.

Danas ćemo istražiti kako je izgledala prosječna sedmica ili mjesec u kućanstvu nekada, u Jugoslaviji, te otkriti nekoliko zanimljivosti.

Pranje posteljine

Dok danas biramo posteljinu između različitih materijala, boja i uzoraka, ranije je posteljina uglavnom bila bijela. Da bi zadržala bjelinu, kuhala se satima u loncima s dodatkom sapuna i sode bikarbone. Ponekad bi tokom zime dodavali sol kako bi posteljina ostala meka pri sušenju. Pranje posteljine u hladnim mjesecima bilo je ograničeno, često se iskuhavao samo donji veš i dječje pelene. Prve mašine a veš pojavile su se u šezdesetima, ali su postale šire dostupne tek desetak godina kasnije. Ako su kućanstva imala mašinu, mnoge domaćice bile su oduševljene tom modernom spravom.

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

Pletenje i vezenje

Danas postoji mnoštvo internetskih foruma na kojima se dijele upute za pletenje odjeće. No, u prošlosti se sve ručno izrađivalo, od haljina do stolnjaka. Odjeća koja bi se poderala često se krparala, a čarape bi se popravljale vezom. Žene su šivale odjeću za svoje obitelji, koristeći materijale kupljene na veliko. Traperice su postale popularne, a čak su i one neoštećene ukrašavane dekorativnim zakrpama.

Domaći hljeb i sir

Žene su bile vješte u iskorištavanju mlijeka kako bi pripremile domaći sir, sirutku, kefir, kiselo mlijeko i maslac. Također, redovito su pekle domaći hljeb te različite slane i slatke delicije, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak